Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Marka (11) opet napali

Nasilje u školi se nastavlja: 'Hoćeš da ti sad glavu gurnem u školjku?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prošlog se četvrtka, 11-godišnji Marko, učenik 5. razreda OŠ Mladost iz Zagreba, ponovno našao na meti nasilnika – ovog puta u samoj školi.

Nakon više od mjesec dana, koliko je prošlo od prvog slučaja u kojem je Marko napadnut i pretučen od grupice svojih vršnjaka , (o čemu ste mogli čitati u potresnoj ispovijesti na našem portalu) , dječak se ovog puta našao 'na meti' starijeg brata, jednog od dječaka uključenih u prvo nasilje i njegovog prijatelja.

Pročitajte i ovo Policija i dalje istražuje slučaj - 4 eskalacija nasilja Brutalno vršnjačko nasilje u Splitu, kriminalističko istraživanje još traje! Psihologinja: "A zašto se čudimo?" Slika nije dostupna Potresna ispovijest VIDEO 'Udarali su me nogom pod rebra, gušili školskom torbom!'

>> VIDEO 'Udarali su me nogom pod rebra, gušili školskom torbom!'

Pred kraj nastave, 17. siječnja oko 11:30 sati, dvojica 'sedmaša' presreli su Marka na putu do WC-a.

'U šoku smo, ne možemo to još uvijek uopće pojmiti ! Sin mi je to ispričao kad se vratio kući. Napala su ga dva dečka iz 7. razreda, jedan od njih je stariji brat dječaka, jednog iz grupice, koja je istukla moje dijete u prosincu. Prijatelj tog brata je mog sina jako uhvatio za vrat, a taj brat mu je prijetio i govorio ' Nemoj da ja tebe sredim, nemoj da ti sada zagnjurim glavu u školjku '. Moj sin je šutio, pa su ga na koncu i pustili. Otišao je prijaviti sve ravnatelju, ali ga nije bilo, pa je pronašao defektologinju i zamolio je da javi ravnatelju', ispričao nam je Markov otac. Otac je istog dana oko 14 sati uputio e-mail poruku ravnatelju . Nitko ga tog četvrtka nije nazvao. Idućeg je dana ujutro otac s Markom došao u školu, a na putu su sreli upravo jednog od 'sedmaša'.

'Pitao sam tog dečka da li on zna što je njegov mlađi brat učinio mom sinu, zna li kako je Marko završio u bolnici? On mi je rekao kako su se šalili. Ja to ne mogu vjerovati jednostavno. Kakva šala? Rekao sam tom dečku kako moje dijete ima strahove, noćne more. Oni očito ništa ne razumiju', priča nam otac u nevjerici i nastavlja. 'Kad smo u petak došli u školu, na hodniku smo sreli Markovu razrednicu i pedagoginju škole, došao je i ravnatelj. Pozvali su mog sina i tu dvojicu 'sedmaša' na razgovor. Zamolio sam da pozovu i njihove roditelje. Ne znam jesu li ih zvali ili ne. Zamolio sad da i ja budem prisutam tom razgovoru. Nitko me nije zvao.', kaže otac.

Ravnatelj škole Mladen Konjević nam je, na naš pismeni upit što je poduzeo nakon prijave novog nasilja i zastrašivanja, koje je Marko doživio prošlog četvrtka odgovorio: 'Pokušaj zastrašivanja u školskom WC-u školi je otac prijavio idućeg dana (u petak, 18.1.2013.) ujutro i pedagoginja i ravnatelj škole su odmah pozvali navedene učenike na razgovor. Utvrđeno je da je jedan od te dvojice učenika uhvatio nedavno istučenog dječaka s leđa za vrat, što je protumačeno prijetnjom. Učenik, koji je to učinio je naveo da mu je odmah bilo žao što je to učinio i da se nakon događaja ispričao. Pedagoginja škole i ravnatelj su oštro upozorili dječake da se takom nešto više nikada ne smije ponoviti ni prema dječaku koji je prije bio istučen, a ni prema ikom drugom. U školu su pozvani i roditelji dječaka, koji ga je uhvatio za vrat. S njima su pedagoginja škole i ravnatelj u ponedjeljak, 21.1.2013. razgovarali. Opisali su im što je njihov sin učinio i naglasili nedopustivost takvih djela. Roditelji su obećali da će vrlo ozbiljno razgovarati sa svojim sinom, koji inače nije sklon takvim djelima, i da se to više neće ponoviti.'

Raspitali smo se i u Uredu za obrazovanje, prosvjetu i šport Grada Zagreba, pa nam je na upit, je li upoznati s novim slučajem nasilja u OŠ Mladost nad istim dječakom, pročelnik ureda Ivica Lovrić pismeno potvrdio ravnateljeve navode o provedenim razgovorima s jednim od dječaka i njegovim roditeljima, te nas izvijestio ' kako je ravnatelj OŠ Mladost Mladen Konjević 21. siječnja 2013., putem Obrasca za dojavu slučajeva nasilja nad djecom, ovaj Ured obavijestio o slučaju nasilja nad učenikom iz petog razreda.'

Je li se novi slučaj nasilja nad dječakom mogao spriječiti?

Ocu pretučenog i sad ponovno zastrašivanog dječaka je žao što ga o razgovoru s roditeljima i prijavi slučaja nadležnom uredu nije izvijestio tijekom jučerašnjeg dana, nego je to doznao od nas. No, pitanje, koje se nameće samo po sebi - jesu li u Osnovnoj školi Mladost učinili sve što su mogli kako se nasilje nad 11-godišnjim Markom doista ne bi ponovilo?

Markov otac smatra kako se učenicima čitave škole trebalo jasno i glasno početkom novog obrazovnog razdoblja reći što se dogodilo, te kako se takve situacije neće tolerirati, hitno uvesti edukativne programe ili barem uputiti svu uključenu djecu, ne samo njegovog sina, na neku od niza besplatnih radionica. 

' Mi smo početkom prošlog tjedna, kad je počelo novo polugodište, imali roditeljski sastanak, koji je čitav bio posvećen slučaju premlaćivanja mog sina. Međutim, na taj sastanak nije došla ni pedagoginja, niti ravnatelj, bila je samo razrednica. Bilo je dosta burno, roditelji su zahtijevali uvođenje edukativnih programa protiv vršnjačkog nasilja, tražili smo uključenje škole u neki od tih besplatnih program, da se uključimo u Mrežu škola bez nasilja. Čini mi se, ništa od toga. Dobili smo UNICEF-ove brošure, pričali o tome, bez konkretnih zaključaka. I drugi su roditelji tražili informacije o tome što se učinilo, što je škola učinila u razdoblju od 14. prosinca prošle godine, kad je moj sin pretučen, pa do danas. Razrednica nam nije mogla dati odgovore', ispričao nam je Markov otac.

>> 'Lupao je glavom mog sina u klupu, a kad je pao nastavio ga je tući nogama'

I dok se novo nasilje nad 11-godišnjim učenikom OŠ Mladost događa, nadležne se službe još uvijek bave i prvim slučajem, nakon kojeg je dječak završio s natučenim rebrima i noćnim morama. Iz tog će razloga danas u tu zagrebačku školu doći Darko Tot, pomoćnik ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje. On dolazi u stručno-savjetodavni posjet tijekom kojeg će provjeriti što su djelatnici OŠ Mladost učinili po pitanju prvog slučaja nasilja nad 11-godišnjim Markom. Oca je ta vijest obradovala, nada se kako će se konačno nešto pokrenuti. 

Na naše pitanje što je sve učinio, kao ravnatelj OŠ Mladost, čiji su učenici 5-tih razreda uključeni u vršnjačko nasilje 14.prosinca prošle godine, Mladen Konjević kaže, kako je  'poduzeo sve što je mogao i smio', te kako je 'dopis o tome poslao Pravobraniteljici za djecu'.

Otac iznova zastrašivanog dječaka nije zadovoljan dosadašnjim akcijama nadležnih institucija. Premalo, premlako i presporo, njegov je generalni zaključak.

' Ne mogu biti zadovoljan onime što je ravnatelj učinio oko premlaćivanja mog djeteta. Prošlo je više od mjesec dana. Pitanje je znaju li roditelji tih Markovih vršnjaka uopće što se dogodilo? U Centru za socijalnu skrb još čekaju policijsko izvješće, nakon čega mogu krenuti u postupak i zvati roditelje te djece na razgovor. Čuo sam se i sa istražiteljima iz policije, ostali su šokirani time što ih nitko iz škole nije nazvao zbog ovog što je bilo u školskom WC-u. Ne znam više što bih rekao. Grozno i jadno. A kako bih se trebao osjećati? Nisam ja ni bitan, što mislite kako se osjeća moje dijete, čitav prošli tjedan, kad se vraća iz škole, a ti njegovi vršnjaci, koji su ga istukli prije Božića i školskih praznika, mu se samo smiju u lice ?' 

Na kraju krajeva, svi ti 11-godišnjaci i dva tinejdžera uključena u ovu, u biti tužnu priču, su još uvijek djeca ili barem nedovoljno zreli (da nam se tinejdžeri ne naljute). No, zato su tu odrasli i odgovorni, koji bi ih u takvim slučajevima trebali pravilno usmjeriti, pružiti potrebnu stručnu pomoć.

11-godišnjem dječak smo izmjenili podatke zbog zaštite njegovog identiteta.

Što mislite, jesu li se nadležni djelatnici i nadležne institucije dovoljno angažirali u ovom slučaju vršnjačkog nasilja ? Imate li možda koristan prijedlog ? Sličnu priču? 

Javite nam se na moj.report@novatv.hr

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene