Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Radnici Glasa Istre kreću u štrajk

'Naš štrajk ne ugrožava ničiji život'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radnici Glasa Istre kreću u štrajk zbog neuspješnog postupka mirenja.

Postupak mirenja između sindikalne podružnice Glasa Istre i poslodavca Glasa Istre novine d.o.o. završen je neuspješno s obzirom na to da je član Uprave Albert Faggian pokazao da nema namjeru pregovarati u vezi s ključnim točkama u kolektivnom pregovoru koje se odnose na materijalna prava radnika, izvijestila je novinare glavna sindikalna povjerenica Glasa Istre Maša Jerin.

Pročitajte i ovo Nesreća kod Kanfanara - 2 kod Kanfanara FOTO Stravičan sudar u Istri: BMW se doslovno prepolovio, troje ozlijeđenih prevezeno u bolnicu Slika nije dostupna Novinari u štrajku Novinari Glasa Istre spremni ponovno pregovarati s upravom

Dodala je kako je Faggian tijekom pregovora potvrdio kako mu je namjera otpustiti tridesetak radnika te istodobno smanjiti plaću zaposlenicima. Zato će radnici Glasa Istre za nekoliko dana, nakon dogovora sa središnjicom - Sindikatom novinara Hrvatske, krenuti u štrajk unatoč, po ocjeni sindikata, 'sramotnoj sudskoj odluci sutkinje Županijskoga suda u Puli Ondine Vidulin-Matijević po kojoj, ako radnici Glasa Istre krenu u štrajk, njih dvadeset mora raditi i novine svejedno moraju izlaziti'.

'Mi nismo doktori'

Naime, Županijski sud je imenovao tu sutkinju za predsjednicu arbitražnog vijeća u postupku koji je pokrenuo poslodavac Glas Istre novine d.o.o., koji je tražio da se utvrde pravila o poslovima koji se ne mogu prekidati za vrijeme štrajka.

'Rad novinara i svih djelatnika u Glasu Istre ne spada u nužne poslove. Mi nismo doktori da bi zbog neizlaženja novina netko umro. Naš štrajk ne ugrožava ničiji život ili zdravlje pučanstva', poručila je Maša Jerin.

>> Radnici Glasa Istre spremni za štrajk

Po njezinim riječima, sindikat može samo zaključiti da se radnike u Glasu Istre tjera na rad upravo kada namjeravaju prekinuti rad jer im je štrajk ostao još jedino legitimno sredstvo borbe u zaštiti svojih prava.

Sve češća cenzura

'Glas Istre očito su postale novine u kojima se novinari otvoreno i sve češće cenzuriraju i u kojima se drsko i bahato zabranjuje čak i objava priopćenja našeg sindikata koji okuplja 117 radnika', zaključila je sindikalna povjerenica Maša Jerin, dodajući kako sada tim istim radnicima i sutkinja Županijskoga suda želi ugušiti svaki smisao štrajka.

'Takve novina nitko ne želi, a najmanje čitatelji', poručila je Maša Jerin. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene