445987
445987
445987
445987
445987

MILANOVIĆ ODGOVORIO NA PORUKU PREDSJEDNICE - Zašto Hrvatska ipak nije slučajna država

  • , 09.08.2016., 10:56
  • Autor:
  • komentara

Narodna koalicija predstavila je obrazovni program na Studentskom kampusu u Rijeci.

 
 
 
 
Obrazovni program Narodne koalicije (Video: Dnevnik Nove TV)
Obrazovni program Narodne koalicije (Video: Dnevnik Nove TV)

Obrazovni program predstavio je prof. dr. Neven Budak, SDP-ov strateg za obrazovanje. Podsjetio je na strategiju Nove boje znanja koja je, kako je rekao, 2014. prihvaćena u Saboru konsenzusom, ali je onda, istaknuo je, zaustavljena s obrazloženjem da za nju nema novaca.

'Naša zadaća je nastaviti sa strategijom tamo gdje se stalo. Glavni cilj je osigurati jednako kvalitetno obrazovanje svima s obzirom na sposobnosti i interese svakog pojedinca. To znači ujednačavanje kvalitete u cijeloj Hrvatskoj i omogućavanje obrazovanja onima koji su materijalno siromašni', kazao je Budak.

Osnovni ciljevi:

1. Potrebno je održati i unaprijediti sustav stipendiranja - povećati broj stipendija i dići vrijednost pojedinih stipendija te pojačati izgradnju učeničkih i studentskih domova.

2. Kurikularna reforma.

'Ona je zaustavljena i trebamo nastaviti tamo gdje je stala ekspertna radna skupina pod vodstvom Borisa Jokića. I mi ćemo mu, ako budemo u prilici, ponuditi da opet vodi radnu skupinu', kazao je Budak.3. Revizija Bolonjskog procesa, u skladu s potrebama tržišta rada te interesima studenata.

4. Uvesti projekt licenciranja ravnatelja i učitelja.

5. Uvesti nagrađivanje učitelja i nastavnika.

6. Povećati broj znanstvenih radnih mjesta za 15 posto.

7. Povećanje sredstava za istraživanja sa 50 na 100 milijuna kuna.

8. Povećanje sredstava za obrazovanje na 6 posto BDP-a.

Vesna Pusić kazala je kako neki misle da će političke ideje bolje uspjeti što su građani manje obrazovani i manje razumiju koje im se opcije nude te što više vjeruju demagozima i što manje propituju.

Kao sljedećeg govornika najavila je premijera, odnosno Zorana Milanovića, kazaviši kako je danas, kada je vidjela jumbo plakate na kojima stoji #Premijer pomislila samo na Zorana Milanovića. On je pak zahvalio onome tko je platio plakate na kojima piše #Premijer na besplatnoj reklami.

'Ali bez sarkazma, hvala mu na tome', poručio je Milanović.

Iza tih plakata stoji po neslužbenim informacijama Milan Bandić.

Zoran Milanović, čelnik SDP-a, potom je kazao kako se svi kunu u znanost i obrazovanje.

'Obrazovanje i znanost su jedini put prema najbogatijim zemljama i društvima. Hrvatska mora snažnije ulagati u ljude, što znači upravo ulaganje u znanje', kazao je Milanović istaknuvši kako je Hrvatska već dovoljno uložila u infrastrukturu a da sada treba ulagati u ljude. 

'Našim političkim suparnicima poručujem da se veselim debatama koje slijede. Posljednih dana doduše svjedočimo duhu koji je pušten iz boce, prtljazi koju treba sortirati, ali sve pokazuje da smo spremni obračunati se s tim i da je došlo do smjene generacija.

Hrvatska nije slučajna država jer smo četiri godine radili s ciljem i rezultati se vide. Oni se ne mogu srušiti u pola godine ili u godinu dana. Za par godina doći će mlađi, brži i produktivniji od mene, ali do tada sam ovdje', zaključio je Milanović. 

Odgovarajući na pitanje o povicima 'Za dom spremni' tijekom obljetnice Oluje u Kninu kao i poruci predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je bila upućena njemu, a odnosi se na njegovu izjavu o 'slučajnoj državi koju su stvorile udbaške strukture', Milanović je kazao:

'Neću dopustiti da se još jedna kampanja kontaminira. Od mene u ovoj kampanji nećete čuti ni riječ o svjetonazorskim pitanjima. Jasno je na kojim je vrijednostima Hrvatska nastala i kako je nastala. Nakon 10 godina nećemo više o tome.'

Na pitanje je li spreman na sučeljavanje s Andrejom Plenkovićem i kako se priprema, predsjednik SDP-a je rekao: 'Pripremam se već 10 godina, ali ne za njega nego za princip da građanima odgovorimo na pitanja. On zna više nego njegovi prethodnici i imat će priliku pokazati. Iskustvo je na mojoj strani. Imam lijevo srce i konzervativnu glavu'.

 

 

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se