Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak Kosor - Faymann

'Napredak hrvatskih pregovora uzor je za sve zemlje u regiji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska premijerka Jadranka Kosor i austrijski kancelar Werner Faymann ocijenili su u Zagrebu da je skorašnji završetak pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom važna poruka nade za zemlje regije jugoistočne Europe.

'To je prije svega poruka nade na njihovu europskom putu kao jedinom putu ka trajnoj stabilnosti i prosperitetu za sve države i narode na ovom području', rekla je Kosor u izjavi za medije nakon razgovora s austrijskim kancelarom.

Pročitajte i ovo Gezim Čela velika akcija Pao jedan od najvećih narkobosova na Balkanu: Bio je časnik u specijalnoj policiji, drogu mu našli u vili Slika nije dostupna O susretu Berlusconi-Kosor Mediji: Kosor je prva posjetila Berlusconijevu vilu

Kancelar Faymann je naglasio da Hrvatska i Austrija imaju dugu tradiciju suradnje. 'Povezuje nas zajednička povijest, kultura i politika, a između naših zemalja nema otvorenih pitanja', rekao je Faymann. On je ponovio da je Austrija uvijek podupirala i podupire približavanje Hrvatske Europskoj uniji. 'Napredak hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om uzor je za sve zemlje regije. Taj se napredak pomno prati jer on otvara perspektivu i drugim zemljama. U tom smislu želimo ojačati podršku Hrvatskoj', rekao je Faymann.

Kosor je rekla da se razgovaralo o preostalom putu koji Hrvatska mora prijeći da bi završila pristupne pregovore, osobito o poglavlju 23 Pravosuđe i temeljna prava, te o privatizaciji brodogradilišta. 'Razgovarali smo u kontekstu činjenice da je jedan austrijski ulagač zainteresiran za kupnju jednog hrvatskog brodogradilišta. Vjerujemo da će se taj posao završiti na vrijeme i da će biti uspješan', rekla je Kosor.

Austrija - najveći ulagač u Hrvatsku

Na drugom natječaju za privatizaciju brodogradilišta u većinskom državnom vlasništvu u svibnju, austrijska tvrtka A-tec poslala je ponudu za riječko brodogradilište 3. maj. Kosor je podsjetila da je Austrija, s ulaganjima većim od 6 milijardi eura, najveći strani ulagač u Hrvatsku, te naglasila da je s Faymannom razgovarala i o razvoju gospodarske suradnje, osobito na području turizma, energetike, zaštite okoliša i infrastrukture. 'Zaključili smo da prostora ima i da ćemo tu šansu iskoristiti', rekla je Kosor. 'Naši su gospodarski odnosi stabilni ... kao i naša trgovinska razmjena, te će stagnacija koja se dogodila zbog krize biti brzo nadoknađena', rekao je Faymann.

On je dodao da se razgovaralo i o uvjetima poslovanja koji vladaju u Hrvatskoj, te je spomenuo želju austrijskih gospodarstvenika da se okvirni uvjeti u pitanju pravne sigurnosti u Hrvatskoj poboljšaju. 'Radi se prije svega o dugom trajanju sudskih postupaka, te žalbenih i revizijskih postupaka. Jako je važno za poduzeća da se trajanje tih postupaka skrati i poveća pravna sigurnost', rekao je Faymann.

Faymann je kazao da ga je Kosor upoznala s mjerama gospodarskog oporavka koje hrvatska vlada poduzima. 'Vrlo sam pažljivo pratio njezino izlaganje i podržavam te mjere', rekao je Faymann. Austrijski kancelar je kazao da je premijerku Kosor pozvao u posjet Austriji. 'Vrlo rado ćemo vas pozdraviti kao našu gošću, bilo na festivalu u Salzburgu, bilo u Beču', rekao je Faymann. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene