Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Maček nije imao kontakt s Odvjetništvom?

Napokon treba biti podignuta optužnica za Brodosplit

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rončević će pred Sud u Zagrebu, a istodobno bi u Splitu konačno trebala biti podignuta optužnica za drugu najveću aferu Sanaderova doba - Brodosplit.

Više od dvije godine traje istraga o izvlačenju 5 miljuna dolara iz splitskog škvera. I tu je, sumnja se već godinama, prste itekako imala politika.

Pročitajte i ovo Brodosplitov rezidencijalni kruzer Pazili na svaki detalj FOTO/VIDEO Ovo još nije viđeno, a gradit će se u Hrvatskoj: Stan u luksuznoj rezidenciji prodaje se za nevjerojatan iznos Vojska - 4 Brodosplit priča ide dalje Ratna mornarica ima novog kormilara, a politika velike planove, no postoji jedan problem: ''Tko će upravljati novim plovilima?''

Prvoosumnjičeni broker Drago Maček navodno u strahu od zatvora htio je sve ispričati. Kome je sve dijelio Brodosplitove miljune izvučene iz škvera pod paravanom biznisa sa njemačkim naručiteljem brodova. Navodno je odustao od pokajništva kada je saznao da će politički vrh zataškati aferu. Njegov odvjetnik pak kaže da takve priče izmišlja DO.

'Moj klijent Maček nikada nije ispostavio kontakt niti sa policijom. niti sa državnim odvjetništvom, niti sa tajnim službama', rekao nam je Nobilo.

'Oteže se sa istragom kako bi se zaštitali političari koji su stajali iza toga'

Brodosplit je unatoč povoljnijim ponudama odabrao njemačkog naručitelja za gradnju tankera. Njemu je isplatio 4,7 miljuna dolara sa opremanje plovila i to na ciparski off shore račun. Novac je sa Cipra prebačen na austrijski račun posrednika Drage Mačeka pa onda dalje na račune osumnjičenih direktora brodogradilista. Štetne je ugovore odobrio tadašnji Sanaderov ministar gospodarstva Branko Vukelić, predsjednik NO Brodosplita.

'Razlog je jednostavan zašto se oteže da bi se sakrili tragovi, da bi se zatrli tragovi,  da bi se zaštitili političari koji su stajali iza toga i politika koja je sustavno provodila takav način ponašanje', kaže Marjan Jurjević, SDP.

Vukelić se branio da nije mogao cijelo vrijeme kontrolirati Upravu. Odvjetništvo mu je povjerovalo i diglo istragu samo protivUprave i posrednika Mačeka. Istraga se razvlači, već dvije i pol godine. Optužnica ili odustajanje očekuje se ove jeseni. Kakav god bio pravosudni epilog, nestalo je gotovo 5 milijuna dolara. Iz džepova svakog od nas.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene