Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kraj polarne hladnoće

Doznajte kakvo nas vrijeme očekuje idućih dana i kada će porasti temperatura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ima nade za ljepše dane, ako ništa drugo onda barem što se tiče vremena. Napokon se nazire kraj ovoj polarnoj hladnoći.

Kad će više to toplije vrijeme, mnogima na kontinentu već je dosta zime, ništa čudno, siječanj je bio i još uvijek jest prilično i malo neobično hladan. Nismo baš naviknuli na ovakvu hladnoću, posebno ne u proteklih 10-ak godna. Hladnih razdoblja je bilo, no ipak su bila nešto kraća. Za sve one kojima je dosta zime, imamo dobru vijest. Temperatura će od utorka postupno rasti, prvo tek koji stupanj iznad nule, no u četvrtak bi već u zraku mogli imati i 10-ak stupnjeva.

Pročitajte i ovo Sunčan dan u Zagrebu Vremenska prognoza Planirate kraj tjedna provesti otvorenom? Meterolog otkriva kakvo vas vrijeme čeka Ilustracija Vremenska prognoza Kakvo nas vrijeme očekuje ovaj tjedan otkriva meteorolog Nikola Vikić-Topić


No do utorka, kad će i zajužiti, kad će nam s juga ipak početi pritjecati topliji zrak, do tada, dakle, još danas, suho i stabilno, pod utjecajem polja povišenog tlaka, odnosno ove anticiklone sa središtem na sjeveroistoku kontinenta.

Zato će i ovaj posljednji siječanjski tjedan u unutrašnjosti ipak početi većinom oblačno i maglovito. Na Jadranu će biti toplije, te većinom vedro ili barem djelomice sunčano. Na sjevernom dijelu ponegdje sumaglica. Temperatura će biti od -2 do 4 stupnja, na jugu i otocima malo viša. Vjetar uglavnom slab.


U nizinama će se magla ili niski oblaci dosta dugo zadržati, no od sredine dana može biti i sunčanih razdoblja: sunca će zato vrlo vjetrojatno biti u gorju. I u najtoplijem dijelu dana zadržat će se hladno, od -4 do 1 stupnja.


I u Slavoniji danas magla i niski razvučeni oblaci, uz mogućnost za sunčana razdoblja oko sredine dana i poslijepodne. Ostaje hladno, danju također barem koji stupanj ispod ništice.


U višem gorju kao i na sjevernom Jadranu uglavnom će prevladavati vedro, na moru ponegdje sumaglica, dok će u nizinama gorske Hrvatske biti dugotrajne magle i niskih oblaka. Temperatura će u gorju porasti malo iznad nule, do 3, možda 4 stupnja, na Jadranu s obzirom na zimsko doba, bit će ugodno, od 8 do 12 stupnjeva.


U Dalmaciji će također prevladavati vedro, bez vjetra, tek nešto sjeverozapadnog može biti prema otvorenom moru. Temperatura danju ugodna: od 9,10 stupnjeva u zaleđu pa sve do 13 ili 14 koliko se očekuje na otocima.

Kao što smo već spomenuli, od utorka ipak toplije: prvo malo, a onda u drugoj polovici tjedna i zamjetnije. Nažalost, idućih dana bit će i promjenjivo, povremeno s kišom, u najvišem gorju te na sjeveru u početku možda i sa slabim snijegom. Toplije vrijeme stiže nam u paketu s južnim i jugozapadnim vjetrom.

I na moru će okrenuti na jugo, prema sredini tjedna bit će više oblaka, mjestimice i kiše, a uz južinu bit će i malo toplije. Temperatura je na moru već sad dosta viša nego na kontinentu pa se to malo zatopljenje idućih dana i neće toliko osjetiti kao u unutrašnjosti zemlje.


U svakom slučaju, danas još vrlo hladno, a onda postupno umjerenije hladno pa u drugoj polovici tjedna osjetno toplije i svakako ugodnije. Kišobran vam danas neće trebati, no nek vam je na oku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene