Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Đuro Popijač umjesto Polančeca

'Napokon ministar gospodarstva s iskustvom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Đuro Popijač, bivši predsjednik HUP-a na mjestu ministra gospoodarstva dobra je vijest, slaže se struka.

Vijest da je Đuro Popijač bivši predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca postao novi ministar gospodarstva, ekonomski analitičar Luka Brkić za Dnevnik.hr u načelu je ocijenio pozitivnom. 'To je dobro, jer netko tko je po definiciji operativac, netko tko ima iskustva u gospodarstvu i netko tko je bio predsjednik HUP-a znači da zna posao', kaže Brkić i dodaje kako bi se on uvijek pri ovakvim odlukama odlučio za čovjeka iz operative.

Pročitajte i ovo Damir Habijan fascinantno mu je Habijan poručio oporbi: "Priznajte da ste izgubili" Konstituiranje Sabora - 1 utrka s vremenom Ovo su rokovi za sastavljanje saborske većine: Što ako ne uspije izglasavanje predsjednika Sabora?

Odluku premijerke Kosor da Darko Milinović i Ivan Šuker budu novi potpredsjednici Vlade dr.sc. Brkić vidi kao nastavak dosadašnje gospodarske politike. 'Nema tu nekog odmaka, nastavlja se starim modelom gospodarske politike', kaže Brkić i dodaje da će se već 2010. godine vidjeti koliko je neodrživa naša monetarna strategija. 'Nažalost, ministar gospodarstva ne može napraviti neki veliki zaokret, nema toliko prostora za manevar, doseg njegovih mjera nažalost je limitiran. Bojim se da Đuro Popijač nema ni politički background koji bi mu dozvolio da napravi neki veliki zaokret u gospodarstvu', kaže Brkić. Dodaje kako on dosad nije vidio nikoga na našoj političkoj sceni tko bi mogao napraviti veliki gospodarski zaokret.

'Novi ministar bolji je od starog'

Novi ministar gospodarstva puno je bolji od onog kojeg smo dosad imali, tvrdi Damir Novotny, ekonomski analitičar. 'Bivši ministar gospodarstva nije razumio gospodarske trendove i probleme. Đuro Popijač zagovornik je novog pristupa, ima iskustva s poduzetnicima i poslodavcima i može predvidjeti rješenje. Svi priželjkujemo da će Popijač mijenjati politički kurs koji će biti ključan za gospodarsko pitanje novih industrija', kaže Novotny.

Na upit može li novi ministar gospodarstva i Vlada u novom sastavu osigurati državi ekonomski rast, Novotny je vrlo oprezan. 'Ne možemo se tu osloniti samo na Vladu. Ključno će biti definiranje industrijske politike koja će biti povezana s regionalnim politikama Europske unije. Novi ministar gospodarstva mora izgraditi paket industrijske politike koja će prije svega poticati strana ulaganja koja su nužna za kontinuirani ekonomski rast', objasnio je za Dnevnik.hr. Novotny. 

Dr. sc. Luki Brkiću je nejasno mu je što u cijeloj priči radi Darko Milinović. 'On nije čovjek ni od ideja ni od strategija', kaže Brkić. Na vijest da Borislav Škegro, zajedno s Željko Lovrinčević i Sandrom Švaljek postaje dio novog savjeta za gospodarstvo, dr. sc. Luka Brkić kaže da se radi o ljudima koji posjeduju dovoljno znanja u makroekonomiji. 'No ipak treba imati na umu da ekonomija nije kvantna fizika i da ne postoji istina koja je neupitna. Može li Škegro biti kreator nove gospodarske politike koja će napraviti radikalan zaokret? Bojim se da ne može', kaže Brkić. 

>> Popijač ministar, Milinović i Šuker potpredsjednici Vlade!

Damir Novotny kaže kako je oduvijek skeptičan kada se radi o raznim savjetima, pa takav stav ima i što se tiče novog savjeta za gospodarstvo u kojem su uz Borislava Škegru još i ekonomski analitičar Željko Lovrinčević i Sandra Švaljek. 'Sva trojica su dobri makroekonomisti, no svi su zagovornici klasične ekonomske doktrine. Vidjet ćemo hoće li se njihovi stavovi, u koje među ostalim spada okretanje poduzeća prema domaćem tržištu, premalo investiranja i veliki deficit vanjskotrgovinske bilance, promijeniti u doba krize', kaže Novotny.

'Samo meka, bezlična promjena'

S ekipom koja je danas postavljena, Anđelko Milardović ne vidi neka spektakularna događanja u gospodarstvu. 'Ovo što se danas dogodilo je meka rekonstrukcija, zapravo samo bezlična promjena', kažer Milardović. Đuru Popijača zna samo s tv ekrana te kaže kako mu djeluje dobroćudno. 'Dobro je da Popijač dolazi iz svijeta biznisa, sada, koliko će svoja znanja aplicirati na cjelinu, to je druga priča', kaže Milardović za Dnevnik.hr. Posebno se osvrnuo na povratak u politiku Borislava Škegre. 'Ako se čovjek s tranzicijskim repom može vratiti kao savjetnik, što još onda možemo očekivati?On je suodgovoran u ekonomskoj tranziciji kao u pljački stoljeća, Škegro je jedan od odgovornih za stanje da je zemlja došla u poziciju u kojoj joj treba ekonomsko liječenje', kaže Milardović i dodaje da ne može liječiti netko tko je uzrokovao bolest. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene