Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvati vole s popustom

Naplata prekršajnih kazni skočila za 124,5 posto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvati, čini se, vole plaćati policijske kazne po zakonu koji omogućava popust od 50 posto - ako se plati odmah! A država tako prikupi stotine milijuna kuna.

Mnogi su vozači barem jednom dobili kaznu za neki prometni prekršaj. No, svi oni koji su na licu mjesta platili odmah 50 posto te kazne, smatra se kao da je kazna plaćena u cijelosti. Upravo te novine koje je uveo prekršajni zakon dovele su do smanjenog priliva predmeta na prekršajnim sudovima.

U prvih šest mjeseci naplata od strane prekršajnih sudova skočila je za 33 posto, dok je s druge strane naplata od strane Ministarstva unutarnjih poslova u istom periodu skočila za čak 124,5 posto.

'Taj je način naplate prekršaja tako dobro zaživio da su prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova u prvoj godini naplatili 229 tisuća kazni na mjestu počinjenja prekršaja', kaže Dinko Kovačević iz Ministarstva pravosuđa.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vozi, Miško! Pandemija budala? Policija u više hrvatskih gradova imala zanimljive ulove, kazne će još dugo pamtiti Obijesna vožnja: Ilustracija - 3 Ispisano tek 50-ak kazni Mogli bi završiti u zatvoru na tri godine, ali oni se na to ne obaziru: Važno je samo biti prvi na semaforu

Evo tko su najopasniji, a tko najodgovorniji vozači

Svi oni koji ne plate svoju kaznu - mogu završiti u posebnom registru. A kad su tamo, ne mogu na tehnički pregled niti registrirati automobil.

U prvih šest mjeseci prošle godine naplaćeno je 64, 2 milijuna kuna prometnih prekršaja. Prisilno, putem ovrhe naplaćeno je 47 milijuna kuna dok je sve zajedno 162,2 milijuna kuna ukupno naplaćeno prometnih prekršaja i novčanih kazni.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene