Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I do nekoliko intervencija na dan

Naplaćuju li se kazne za paljenje vatre na otvorenom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Milijun kuna - toliko iznosi najviša kazna za paljenje vatre na otvorenom! Nažalost, nesavjesnih građana, pogotovo u ljetnim mjesecima, sve je više. Paljenje biljnog otpada najčešće završava vatrogasnim intervencijama.

U ljetnim mjesecima vatra je čest prizor na slavonskim oranicama. Umjesto seljaka na njivi vatrogasci. Paljenje trave, korova ili slame često zna otići u neželjenom smjeru.

Pročitajte i ovo Ilustracija Obnova stare zgrade Sabor se seli! Traži se novi prostor, objavljeni detalji koje mora ispunjavati Slika nije dostupna Požar na Visu

'Ne znaju što čine, niti su svjesni da dovode sebe, svoju obitelj, svoje domove u opasnost', kaže Mijo Žemberi iz DVD-a Antunovac.

Bezazlena vatra vrlo se brzo uz vjetar i visoku temperaturu može pretvoriti u pravi požar. Najgore je i nedopustivo vatru ostaviti bez nadzora i kontrole. 'Vatru je najopasnije ostaviti bez nadzora jer se može lako proširiti. Bez obzira što vidimo da je okolo sve zeleno. Ispod ima trava koje lako mogu prenijeti požar na drugu stranu', kaže Mladen Modrić iz DVD-a Antunovac.

Paljenje vatre na otvorenom u ljetnim mjesecima nije preporučljivo. No, ako je baš neophodno, potrebno je pridržavati se određenih pravila. 'Nikako ne paliti za vrijeme vjetra. Ne smije se paliti u blizini prometnica zbog pojave velike količine dima i ometanja prometa. Ne smije se paliti u blizini električnih vodova i minskih polja', objašnjava Damir Jeđud iz JVP-a Osijek. No, čini se da su se građani , namjerno ili iz neznanja, oglušili na zakone.

'U zadnje vrijeme imamo po nekoliko intervencija na dan. Većinom su to intervencije kod požara na otvorenim prostorima. U zadnja 4 tjedna bilo je 36 intervencija', kaže Jeđud. Kazne za osobe koje izazovu požar na otvorenom prostoru kreću se između 10 tisuća i milijun kuna. Sudeći po broju vatrogasnih intervencija, ili su preblage ili se ne naplaćuju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene