444281
444281
444281
444281
444281

Tonči Prodan: Napad u Njemačkoj nije bio predvidiv. Terorizam se događa iznenadno

  • , 22.07.2016., 22:50
  • Autor:
  • komentara

Stručnjak za terorizam Tonči Prodan povodom pucnjave i napada u Muenchenu dao je izjavu za Izvanredne vijesti Nove TV.

 
 
 
 
Tonči Prodan: Terorizam se događa iznenadno (Video: Izvanredne vijesti Nove TV)
Tonči Prodan: Terorizam se događa iznenadno (Video: Izvanredne vijesti Nove TV)

Tonči Prodan, stručnjak za terorizam ističe da je oko pucnjave i napada u Muenchenu zasad premalo informacija da bi se moglo govoriti o terorističkom činu, no dodaje da je Eu za takve napade spremna.

"Ne bih rekao da se moglo predvidjeti da će to biti Njemačka, EU je spremna na nove terorističke napade, dakle postoje indikatori da bi ona mogla postati metom, ali ne neka pojedina zemlja. Naime 25 siječnja ove godine započeo je sa radom European counter terrorism centar, dakle europski protuteroristicki centar, koji je svjestan budućih napada. Senzibilizirao je sve zemlje članice na puno veću suradnju na razini EU, ali i na nacionalnim razinama. Dakle da se podigne svijest kod svih zemalja članica EU, koji bi trebali puno intenzivnije razmjenjivati obavještajne podatke u vezi s terorističkim napadima", naglašava naš stručnjak.

"Terorizam, on se događa iznenadno, brzo to je taktika terorista, ukoliko se ovdje radi o terorističkom aktu", ističe Prodan.

"Radi li se baš o terorizmu, mislim da je o tome prerano govoriti, naime taj bi napad morao imati političku pozadinu, da bi bio teroristički akt", kaže naš stručnjak.

"Premalo je elemenata zapravo o samim detaljima napada, nitko nije, koliko mi je poznato preuzeo taj napad, a i drugi detalji nisu još poznati. Trebat će počekati neko vrijeme", zaključuje Prodan.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se