Obavijesti Video Pretražite Navigacija
30-40 posto jeftinije

Nama skupo, njima jeftino: Na ovome bi Hrvatska trebala zarađivati ozbiljan novac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravstveni turizam je najbrže rastuća grana turizma u svijetu. Donosi milijune. Dio tog kolača traži i Hrvatska. Kod nas je posebno razvijen dentalni turizam. Svaki Talijan, primjerice, kod hrvatskih stomatologa ostavi minimalno 2.000 eura. No, da bi se zdravstveni turizam razvijao, ističu stručnjaci, Hrvatska mora poraditi na dobivanju certifikata i međunarodnoj prepoznatljivosti.

Da bi sredio zube - gospodin Alessandro prešao je više od 800 kilometara. Iz Rima je doputovao u Zagreb. 'Odlučio sam doći ovdje jer sam se raspitao o cijenama u Italiji i bilo je preskupo. Nisam si to mogao priuštiti. Čuo sam o dentalnom turizmu u Hrvatskoj i došao', kaže Alessandro.

Pročitajte i ovo Reklama Hrvatske turističke zajednice na Times Squareu Početak turističke sezone Slike Hrvatske i na njujorškom Times Squareu, ali po kojoj cijeni - ne žele otkriti Tivat - 3 Pokrenuti novi letovi Poznati tabloid nahvalio našeg velikog konkurenta: "Znatno su jeftiniji od Hrvatske, a nakon multimilijunskog ulaganja postali su mali Monako"

Razlika u cijenama usluga najčešći je razlog zbog kojeg stranci dolaze u Hrvatsku. 'Razlika je 30-40 posto', dodaje Alessandro.

Iako je Istra poznata po dentalnom turizmu, sve je konkurentniji i Zagreb. Doktor Frntić kaže da Hrvatska ima veliki i neiskorišteni potencijal kada je riječ o zdravstvenom turizmu.

'Trebamo raditi na kvaliteti prvenstveno, ne na kvantiteti, nego na kvaliteti pružanja usluge i to je jedino dugoročno što će nam se vratiti', kaže vlasnik ordinacije dr. Mladen Frntić.

Slično razmišljaju i u Daruvarskim toplicama. Kapacitet od 300 kreveta solidno je popunjen cijele godine, a gosti dolaze iz cijelog svijeta.

NOVA TURISTIČKA MEKA Nudi nešto što drugi možda i nemaju - 'Magičan je'

Zdravstveni turizam najbrže je rastuća grana turizma i vrlo isplativa. Radi se kroz cijelu godinu, gosti koji dolaze radi liječenja u pravilu duže ostaju.

'Cijena takvih programa je također puno izdašnija i veća u odnosu na klasične turističke dolaske', kaže ravnatelj Daruvarskih toplica Marcel Medak.

Hrvatska trenutačno nudi 94 hotela koja pružaju wellness usluge, 15 specijalnih bolnica, veliki bolnički sustav i stotine ordinacija koje pružaju medicinske usluge.

'Postoji statistika od 300-tinjak milijuna eura koje RH uprihodi kroz desetak tisuća uzaposlenih koji rade na poslovima pružanja usluga u zdravstvenom turizmu', kaže Lejla Krešić Jurić, direktorica sektora za turizam HGK.

Procjenjuje se da se radi o tržištu koje bi moglo dosegnuti prihode od milijardu eura. Ostvarenju velikih brojki trebao bi pomoći i akcijski plan koji su ministri Varga i Lorencin jučer predstavili.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene