Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan za pamćenje

Generali vratili nadu naciji!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rijetko što je tako ujedinilo Hrvatsku kao oslobađajuća presuda hrvatskim generalima Gotovini i Markaču. Bio je ovo povijesni tjedan ne samo za generale, već i za državu.

'Nalažem da se Ante Gotovina i Mladen Markač odmah puste na slobodu', konačna je presuda Theodora Merona, predsjedavajućeg suca Žalbenog vijeća.

Pročitajte i ovo Pregled tjedna - Ivana Petrović Najvažnija zbivanja Ivana Petrović donosi pregled ključnih događaja proteklog tjedna Pregled tjedna Ivane Pezo Moskaljov (Foto: Dnevnik Nove TV) TJEDNI PREGLED IVANE PEZO MOSKALJOV Odlazak Akija, Milanović i vojska, opoziv i trula jaja: "Bit će ovo godina debelih minusa"

'Dragi naši generali, hrvatska kontrola zračne plovidbe vas s ponosom pozdravlja i želi vam dobrodošlicu u hrvatski zračni prostor za koji ste se borili i žrtvovali', poručila je kontrola leta generalima. 'Pozdrav, i mi smo sretni što napokon dolazimo u Hrvatsku', uzvratio je general Ante Gotovina na pozdrav kontrole leta Zračne luke Zagreb.

'Ovo je naša zajednička pobjeda, bila je Oluja u ratu, ovo je pravna Oluja, ovo je točka na 'i'. Rat pripada povijesti i okrenimo se budućnosti - svi zajedno!', bila je poruka generala Gotovine s glavnog zagrebačkog trga. 'Sretan sam da će u budućnosti svaki Hrvat i njegovi nasljednici bilo gdje u svijetu reći, mi imamo hrvatsku domovinu i oslobodili smo je bez ikakve mrlje', poručio je general Mladen Markač.

Generali Ante Gotovina i Mladen Markač ponovno su slobodni ljudi. Njihovoj haškoj priči došao je kraj. 'Pravda je na našoj strani', 'Bez riječi, presretna', 'Hrvatska je sada slobodna' – hrvatski građani bili su oduševljeni.

>> Preživio holokaust: Tko je sudac koji je oslobodio generale?

Sudac Theodor Meron srušio je sve optužbe. Hrvatska nije nastala na zločinu – Oluja je bila legitimna akcija. Ujedinjenog zločinačkog pothvata nije bilo. 'Mislim da sudac Orie treba odstupiti', rekao je Luka Mišetić, odvjetnik generala Ante Gotovine. 'Pokazalo se da ovaj sud može donijeti pravednu odluku', rekao je Goran Mikuličić, odvjetnik generala Mladena Markača.

Ispisane su važne stranice povijesti. Bit će to dan za pamćenje! 'Bili ste žrtva nepravedne optužbe', rekao je generalima predsjednik Ivo Josipović. 'Pao nam je kamen sa srca, vjerojatno zato što imamo srce svi skupa', rekao je premijer Zoran Milanović. 'Sada čak imamo i papir da smo posao napravili vojnički i korektno...', rekao je između ostalog ministar i bivši suborac generala Ante Kotromanović.

No, pobjeda ostvarena u sudačkoj nadoknadi skupo je plaćena. Nakon toliko izgubljenih godina, zasluženi odmor. 'Zaželio sam se malo mora, prvo ću malo tamo dignit jidra', rekao je Gotovina novinarima nakon prve noći prespavane na slobodi, u obiteljskom domu. I pozvao snimatelje i fotoreportere na jutarnju kavu. Na oslobađajuću presudu srpski su radikali odgovorili - paljenjem hrvatske zastave.

'Konsekvence su jasne - podnosim ostavku na sve funkcije u Vladi', izjavio je sada već bivši ministar i prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić. Mađarski je sud odlučio – ide u zatvor! Jedanaest mjeseci zbog prometne nesreće u kojoj su stradale dvije osobe. Koalicijski partner pretrpio je najveći udarac do sada. 'Surađivali smo odlično i falit će u Vladi, baš jako. Bio je meta svih mogućih i nemogućih napada, kriv za sve. Katkad mi se činilo da je uživao u toj ulozi na način ako već nekoga mora, nek tuku mene', rekao je u obraćanju premijer Zoran Milanović.

>> 'Teško ćemo naći takav gromobran, kao što je Radimir Čačić'

'Svi smo mi zamjenjivi', bio je komentar ministra financija Slavka Linića, dok je ministar obrazovanja rekao kako je nezamjenjiv samo jedan čovjek – premijer, a da se sve ostalo može nadoknaditi.

Čačić odlazi s Markova trga gdje su se već pronašla nova kadrovska rješenja. No konce u HNS-u, do proljeća, Čačić namjerava držati u svojim rukama. Ipak, katarske dogovore s ulagačima, poput posla oko LNG terminala – prepustit će drugima. 'Ući na ovo tržište i ostati na tržištu, to je najbitnija stvar', poruka je predsjednika Uprave Đure Đakovića Vladimira Kovačevića. A mogući projekti stižu s još jednim priznanjem Vlade. Državnu potrošnju nisu uspjeli obuzdati. Slijede – novi rezovi. 'Moramo shvatiti da više ne možemo imati ovoliki teret javne potrošnje', jasna je poruka premijera Zorana Milanovića.

Loša gospodarska slika, dovoljno da se HDZ angažira u Saboru. 'Pretvorili ste se u mašineriju proizvodnje sirotinje i socijalnih slučajeva', poručio je Milanoviću čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko na saborskom aktualcu. 

>> Očajni radnici Konstruktora poručili šefu: 'Žderiću, i naša dica kruva trebaju'

'Za kruh nemamo, struju su mi isključili, žena mi je bolesna...', rekao je jedan od radnika posrnulog Konstruktora. I on i njegovi kolege na izmaku su snaga. I sedmi mjesec - bez plaće. Uzalud su protekli tjedan dozivali Upravu. Nitko im se nije obratio. Željni su rada, a na gradilište ne mogu.

Desecima, možda i stotinama hrvatskih liječnika svijet bi se mogao okrenuti naglavačke. Dobivali su postotak od prodaje lijekova, darove, odlazili na putovanja. Sumnja se da su se u Farmalu polakomili. 'Onaj koji primi tisuću, sto tisuća ili 10 milijuna u mojim očima je isti - ja očekujem da češljaju sve - i velike i male', jasna je poruka ministra zdravlja Rajka Ostojića.

'Svi tako posluju, samo se tržišna utakmica između farmaceutskih kompanija odvija na način da se takmiče, tko će dati povoljnije bonuse liječnicima', pojašnjava novinarka Nataša Škaričić koja je prva otkrila aferu. Dokaže li se razotkriveno, Hipokrat će biti najveća korupcijska akcija u hrvatskom zdravstvu.

>> Istražni zatvor za predsjednika Uprave Farmala i još osam osoba!

'Ja sam jedini kojem se sudi za ratno profiterstvo - u internim političkim krugovima, taj se zakon zove - lex Sanader', izjavio je na sudu bivši premijer Ivo Sanader. 'Uskok se pravi papskiji od Pape' - tako je, u svoju obranu, uoči prve presude za slučaje, navodno sumnjive prodaje INE Mađarima, ali i ratno profiterstvo, govorio bivši šef vlade. No, prije nego svoje kaže sud – USKOK ni ne dvoji u dokazano: i traži najveću kaznu!

>> Tko je fatalna domaćica koja je izazvala skandal u američkoj vojsci?

Srušila je šefa CIA-e, zapovjedniku snaga NATO-a u Afganistanu uništila karijeru. Američka i svjetska javnost danima se zabavlja ženom koja je uzdrmala sigurnosni sustav SAD-a. Bila je fatalna za hvaljenog američkog generala Davida Petraeusa, ali i još jednog visokog vojnog časnika. Slao joj je neprikladne mejlove.

Turističku meku Veneciju pogodila je dosad najveća poplava. Grad vode je pod vodom. No, brojnim turistima poplavljene venecijanske ulice nisu poremetile planove. Razgledavanje su pretvorili u rijetko viđenu zabavu!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene