Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Bilo je gadno'

Hrvatski pomorci vratili se nakon tri mjeseca zatočeništva na Papui Novoj Gvineji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvojica hrvatskih pomoraca, obojica sa splitskoga područja, koji su protekla tri mjeseca bili zatočenici na tegljaču u Papui Novoj Gvineji, napokon su stigli kući.

Treći pomorac, iako je oslobođen, nije stigao u Hrvatsku. Razlog njegova ostanka je potraživanje još uvijek neisplaćenih plaća. Oslobođene pomorce dočekale su supruge.

Pročitajte i ovo Ilustracija (Foto: AFP) Otmica Somalski pirati oslobodili brod: Plaćena im vrtoglava otkupnina Učionica iz koje su oteta djeca u Kurigi 280 djece oteto u školi Nakon 17 dana oslobođena oteta djeca u Nigeriji: Vlada odbila platiti otkupninu od 690 tisuća dolara

>> Hrvatski pomorci vraćaju se iz zatočeništva u Papui Novoj Gvineji

Naši pomorci, kao i cijela posada na tegljaču koji plovi pod zastavom Papue Nove Gvineje, mjesecima nisu dobili plaće, oduzeti su im dokumenti i radne dozvole. Tri mjeseca u zatočeništvu živjeli su s minimumom hrane.

'Sve u svemu bilo je gadno, ali prošlo je uredu, izgubili smo po 15-20 kila. Plaćeni nismo, sad ćemo nastojati na neki način izvući svoj novac preko Australije, njihovih agencija, ako ne, fala Bogu', rekao nam je Nenad Ćurković, oslobođeni Pomorac.

Tvrde kako im je brodar prijetio i uhićenjem. Plaće im još nisu isplaćene. Razlog je to zbog kojeg je treći pomorac ostao u Papui Novoj Gvineji. 'On je ostao na emigraciji, pa ćemo viditi ako može bilo što australsko, pa će pokušati nešto', kaže Ćurković.

Zahvalni su svima koji su im omogućili povratak kući. Prve dane na slobodi provest će s obitelji, a onda im predstoji borba za neisplaćene plaće.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene