Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon reportaže u Provjerenom

Policija evidentira one koji socijalnu pomoć troše u kockarnicama

Kako se troši novac socijalne pomoći? (Dnevnik.hr)
Kako se troši novac socijalne pomoći? (Dnevnik.hr)
Aktualno Galerija +0 Kako se troši novac socijalne pomoći? (Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Uvođenja reda među primatelje socijalne pomoći vruće je pitanje s kojim se nitko desetljećima nije htio uhvatiti ukoštac. Korisnici bi političarima to mogli zamjeriti, pa ih na idućim izborima kazniti. A to im nikako nije u interesu.

Ponekad pomoć koja je namijenjena onim najranjivijima - završava u krivim rukama ili se zlorabi. U nekoliko navrata ekipa Provjerenog snimala je kako, u danima nakon isplate pomoći, korisnici obilaze kockarnice i novac koji su dobili za podmirenje teških životnih uvjeta - troše na ruletu.

Pročitajte i ovo Provjereno: Zadarska udruga - 1 Uz pomoć dobrih ljudi Zadarska udruga nakon priče Provjerenog dobila novi dom, ali posla je još mnogo: "To su djeca ovog grada i treba naći rješenje za njih" Provjereno: iznajmljivanje ilegalnih objekata - 3 Donosi Provjereno Načelnik iznajmljuje ilegalne objekte na koje je potrošio desetke tisuća eura i mrtav hladan tvrdi: "Pa pola je Hrvatske ilegalno izgrađeno"

Te su priče odjeknule i natjerale nadležne da poduzmu nešto. Inspekcija je krenula u pohode kontrole, u ministarstvu razmišljaju o uvođenju bonova umjesto novca, a u Međimurskoj su županiji presretni, jer se problem napokon rješava.

Problem o kojem se dosad samo govorilo, a ništa poduzimalo, konačno je stigao na na dnevni red.

''Zahvaljujući ekipi Provjerenog i Novoj TV, u ovu problematiku uključila se država. To je jedan od naših najvećih problema, a naše stanovništvo želi kvalitetniji suživot. Nemamo ništa protiv nikoga i trebaju se znati odgovornosti svakog čovjeka koji živi na ovom području i koji puni proračun, jer jedino tako možemo biti kvalitetna i uređena zemlja, jer tome Hrvatska teži'', rekao je Matija Posavec, župan Međimurske županije.

Policija će preuzeti najveći dio tereta. Već je počela s racijama u kockarnicama i evidentiranjem onih koji socijalnu pomoć troše nenamjenski.

''Ne želimo nikoga obilježavati, bez obzira na vjeru, naciju, boju kože. Svatko tko uživa prava ove države mora znati svoje obveze i svoju odgovornost'', dodaje Posavec.

Uhvati li ih se u nenamjenskom trošenju, prijeti im oduzimanje pomoći, a kao blaža kazna razmatra se i uvođenje vaučera za kupovinu namirnica trgovinama. To nam je potvrdila i ministrica za socijalnu politiku Nada Murganić.

S razmišljanja se u ovom slučaju prešlo na djelovanje.

 

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene