Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jandroković u Bruxellesu

Nakon razgovora s ministrima: Zadovoljan sam rezultatima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Zadovoljan sam rezultatima sastanka', izjavio je ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković.

'Raspoloženje je bilo izvrsno, kao i mnogo puta do sada. Europska pučka stranka, kao i ministri koji pripadaju toj grupaciji iskazali su jasno, nedvosmisleno pozitivno raspoloženje prema Hrvatskoj. Više njih otvoreno je izrazilo uvjerenje da Hrvatska treba završiti pregovore u lipnju i da treba što prije odrediti datum završetka pregovora', rekao je Gordan Jandroković nakon razgovora s ministrima zemalja članica EU.

Pročitajte i ovo Simulirana sjednica u Saboru za učenike simulirana sjednica Jandroković otvorio sjednicu Sabora: "Politika nije šou i zabava" Andrej Plenković odlazi iz Banskih dvora nakon sastanka s DP-om Iz minute u minutu Završio sastanak DP-a i HDZ-a u Banskim dvorima: Razgovarali dva sata, evo što je dogovoreno

>> Većina ministara EU želi Hrvatsku u Uniji

'Ja sam iskoristio tu priliku, ovo je prvi puta da sam bio na takvom sastanku, upoznati ih s onime što je Hrvatska učinila. Isto tako sam ih informirao da ćemo danas, što smo već i učinili, poslati zadnje informacije i pojašnjenja koje je Europska komisija od nas zatražila, tako da sam vrlo zadovoljan rezultatima tog sastanka', dodao je Jandroković i rekao da očekuju nastavak rasprave o Hrvatskoj.

'Očekujemo pozitivno izvješće Europske komisije i da će ovo biti jedan važan sastanak koji će voditi ka ostvarenju cilja koji smo si svi zadali, a to je završetak pregovora i datum uključivanja Hrvatske u Europsku uniju.'

Najveći prijepor među zemljama članicama jest treba li Hrvatskoj odrediti monitoring za poglavlje pravosuđa u razdoblju od zaključenja pregovora do punopravnog članstva. Inicijalno monitoring je prijedlog Francuske. 'Podržavamo brzo zaključenje pregovora, ali i učinkovit nadzor ispunjavanja preuzetih obveza', kazao je Alain Juppe, francuski ministar vanjskih poslova.

S Francuskom se slažu i Nizozemci. 'Mi snažno zagovaramo jačanje monitoringa tijekom cijelog procesa koji je još ostao', kazao je Uri Rosenthal, nizozemski ministar vanjskih poslova.

Velika Britanija, baš kao i neke nordijske zemlje, vrlo bi rado da se poglavlje o pravosuđu još neko vijeme ne zatvori. U svakom slučaju Britanija još želi čuti i Brammertza. 'Mi snažno podržavamo hrvatsko članstvo u Europskoj uniji, ali naglašavamo važnost prolaska kroz sve predviđene postupke. Čekamo preporuku Europske komisije. U Europskoj uniji želimo vidjeti Hrvatsku i cijeli zapadni Balkan', kazao je William Hague, britanski ministar vanjskih poslova.

 

Jandroković: Treba biti strpljiv

Ako se pregovori završe u lipnju ili srpnju, 1. srpanj 2013. je realan datum članstva Na novinarska pitanja o monitoringu ministar je rekao kako nitko ne dovodi u pitanje ulazak Hrvatske u EU te da smo sve bliže određivanju datuma punpravnoog članstva. Ovo je faza završnih i odlučujućih odluka, treba biti strpljiv, bez nervoze i sa puno samopouzdanja čekati konačni rasplet', rekao je.

U izjavi o monitoringu Jandroković je ponovio da taj termin ne treba mistificirati jer su ga imale sve zemlje koje su htjele pristupiti EU. Rekao je i kako je uvjeren da monitoringa neće biti nakon ulaska Hrvatske u EU. 'Izvješće Europske komisije je ključno, mi vjerujemo da će biti pozitivno i da će EK uvažiti sve što je Hrvatska učinila', zaključio je Jandroković.

Spindelegger:  1. srpanj 2013. je realan datum

Među ministrima koji su razgovarali o Hrvatskoj bio je i austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger. 'Naš je cilj da uopće ne trebamo monitoring za Hrvatsku, jer smo završili sa sadržajnim pitanjima. Monitoring bi mogao biti rješenje za razdoblje između završetka pregovora i konačnog članstva, ali kako je to izgledalo kod drugih zemalja, to se nije pokazalo učinkovitim, stoga u slučaju Hrvatske treba razmišljati o minimalnoj varijanti', rekao je Spindelegger.

'Ako Komisija predloži datum Vijeću mi ćemo ga podržati, za Austriju je efikasna datum sredinom 2013.godine', rekao je Spindelegger koji smatra da je ulazak Hrvatske 1.7.2013. realan. 'Ako se pregovori završe u lipnju ili srpnju, taj datum članstva je realan', rekao je.

Optimističan je i njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle. 'Uvjereni smo da je Hrvatska na najboljem putu da prevali posljednje metre. Naravno da Hrvatska na tom putu mora ispuniti uvjete, koje smo u Europi zajedno odredili', rekao je Westerwelle.

Slovački ministar Mikulaš Dzurinda rekao je da prati Hrvatsku od 2003. godine. 'Zemlja se dramatično promijenila i siguran sam da je spremna završiti pregovore. Vjerujem da će izvješće Štefana Fuela biti pozitivno', rekao je Dzurinda. 'Hrvatska je sposobna iskoristiti svibanj i dio lipnja da, rekao bih, završi domaću zadaću. Ako Hrvatska uspije do kraja lipnju završiti pregovore to će biti fantastično, drugi dio će ići glatko', rekao je slovački ministar.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene