Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neki lažno prijavljuju štetu

Nakon poplava, problem uginule životinje, smrad i nedostatak hrane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na području zagrebačke županije koja je već dosta stradala, ipak nešto bolja situacija nego u Istri. Novih poplava, naime, nema, ali kiša koja ne prestaje tamošnjim stanovnicima uvelike otežava raščišćavanje objekata.

U posljedicama velike poplave, čini se uživaju jedino patke. Dok se one bezbrižno kupaju, vatrogasci se već danima pokušavaju riješiti viška vode. ‘Radimo sada sa četiri pumpe. Još nam treba doći jedna da prije ovih kiša pomognemo ljudima ispumpati ovaj dio’, rekao je Nenad Lukić, zapovjednik DVD-a Buševac.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Provjereno u 22:40 Biste li se usudili ovo napraviti? Slika nije dostupna Crveni križ i Caritas se priključili akciji Pridružite se: Japan je pomagao nama, sada pomoć treba njima

>> Vodeni val iz Slovenije u Hrvatskoj sutra ujutro

Problem su i brojne uginule životinje. Zbog njih se provodi dezinsekcija i dezinfekcija. ‘Već od ponedjeljka je sve natopljeno. Možete misliti i hrana i sve, koji je to smrad, unutra je grozno. Još dodatne okolnosti koje nas još onako potapljaju. Malo nam vode pa nam treba još’, rekla je Stana Filipović iz Bukevja.

Vatrogasci rade sa četiri pumpe,a treba stići još i jedna. Crveni križ je osigurao 40 isušivača. Jedan od njih je i kod Zdravka Jankoviča u Čičkoj Poljani koja je najgore prošla u poplavi. ‘Vlaga se osjeti, osjeti se miris. Sve se to sad isušuje’, rekao je Zdravko. Iako kiša i dalje pada, dežurni kažu, opasnosti od poplava više nema. Dovršena je sanacija nasipa koji je poplava probila na tri mjesta. Na terenu su i povjerenstva za procjenu štete.

‘Jedna obitelj je prijavila štetu, a da voda uopće nije došla do njih. Tu sad ima svega i svačega’, rekao je Dražen Barišić, gradonačelnik Velike Gorice. A onima koji su stradali, danima pomažu volonteri, ali i građani. Po pomoć je došla i Jasna Tomažić kojoj je ovo, nakon poplave, prvi izlazak iz kuće. ‘Dosta znači jer kod mene je u kući bilo 40 centimetara vode i dolje je sve prljavo, sve smrdi’, rekla je Jasna.

U Crvenom križu podsjećaju što im još treba. ‘To je konzervirana hrana, trajno mlijeko, konzerve, higijena, sanitar, domestos, rukavice sve antibakterije, madraci, deke, popluni, plahte. Takve stvari jer to je sve mokro, evo kiša nam pada i neće se stići posušiti’, pojasnila je Suzana Strunjak iz Crvenog križa, Nakon rekordne poplave, stanovnici uz Savu, trebaju izdržati još i ovu kišu.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene