Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skandalozna objava na Facebooku

Etički kodeks državnih službenika je jasan: Evo što piše u dokumentu kojeg se Elizabeta Mađarević morala do kraja pridržavati

Elizabeta Mađarević (Foto: Dnevnik.hr)
Elizabeta Mađarević (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Etički kodeks državnih službenika (Foto: Dnevnik.hr) Etički kodeks državnih službenika (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Elizabeta Mađarević (Foto: Dnevnik.hr) Elizabeta Mađarević (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Reakcija predsjednice Kolinde Grabar Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) Reakcija predsjednice Kolinde Grabar Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Državni vrh osuđuje ponašanje diplomatkinje Elizabete Mađarević - prve tajnice hrvatskog Veleposlanstva u Berlinu. Ona je svojim objavama na Facebooku, ako joj profil nije hakiran, izazvala diplomatski skandal. Prema etičkom kodeksu državnih službenika, službenik i kada ne predstavlja državno tijelo ne smije naštetiti ugledu države.

Etički kodeks državnih službenika propisuje da službenik i u javnim nastupima kad ne predstavlja državno tijelo ne smije iznositi podatke koji bi mogli naštetiti ugledu državne službe. Dužan je paziti na ugled državne službe i osobni ugled. Etička načela iz kodeksa mora usvojiti kao vlastita načela i osobni kriterij ponašanja.

Objave diplomatkinje Mađarević u kojima zaziva i priželjkuje rasno čisto bijelu Europu na Facebooku profilu neugodno su iznenadili premijera Andreja Plenkovića koji i sam ima diplomatskog iskustva.

''Ako nije hakirano to je katastrofa, tu nema dileme, ministarstvo se jasno ogradilo. Krajnje neprihvatljivo. Ja sam bio diplomat, bez obzira na tehnologiju i moderne komunikacije kad ste na dužnosti i to još na mandatu u zemlji primateljici takve stvari se ne rade'', rekao je Plenković.

Pročitajte i ovo Davor Bernardić (Foto: Dnevnik.hr) Reakcije na diplomatski skandal Bernardić o šutnji predsjednice oko slučaja Mađarević: ''Trebala je poslati jasnu poruku. Od toga se moraš ograditi''

Zadovoljan je brzom reakcijom ministarstva vanjskih poslova koje će u idućim danima provesti potrebnu proceduru.

''A nakon toga, ako se utvrdi da je došlo do težih povreda službene dužnosti, a po ovome kako se to meni čini, to bi upravo moglo biti, to će donijeti odgovarajuće odluke'', nastavio je Plenković.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je reagirala putem društvene mreže: ''Pozdravljam brzu reakciju ministra, koji me je odmah izvijestio o koracima koje poduzima i činjenicama koje se utvrđuju u slučaju djelatnice veleposlanstva u Berlinu. Izjave koje potiču nesnošljivost i rasizam neprihvatljive su''.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković (Dnevnik.hr) Prva tajnica veleposlanstva Premijer o komentaru Elizabete Mađarević o ''bijeloj Europi'': ''Ako je to točno i nije hakirano to je katastrofa''

Sankcije traži i šef SDP-a Dabor Bernardić: ''Neprihvatljivo ponašanje koje nitko u Hrvatskoj pogotovo ako obnaša visoku dužnost predsjednika republike ili predsjednika vlade ili ako hoćete i ministra ne bi smio tolerirati.

Hrvatska je zasad bez veleposlanika u Njemačkoj jer je on postao ministar vanjskih poslova. Premijer kaže da slijede dogovori između njega, predsjednice i ministra pa će predložiti novu osobu. Prije odluke kadrovska će služba sada zasigurno kandidatima dobro pročešljati profile na društvenim mrežama.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene