Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Pokrenuta lavina

Nakon mlijeka, otvoreno i pitanje kontrole hrane za životinje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon izjave kako je mlijeko s aflatoksinom s domaće farme, lavina reakcija stigla je od brojnih seljačkih udruga koje u takvo što ne vjeruju. Odmah se otvorilo i pitanje nadzora hrane.

Sporno mlijeko s aflatoksinom pomuženo je na domaćoj farmi. Domaćeg je malo, ali je kvalitetno, tvrde seljački vođe koje čude izjave o kvarnom domaćem mlijeku.'Mi znamo da je isto prije nekoliko godina iz ministarstva poljoprivrede došla ptičja gripa, pa kravlje ludilo, pa se dokazalo da to nije bilo, a naši proizvođači su imali velikih posljedica', kazao je Antun Laslo, predsjednik ZUSSB-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pitanje koje si danas svi postavljamo Što pijemo i kakvu hranu jedemo? Slika nije dostupna Ministarstvo u akciji Po cijeloj Hrvatskoj pokrenute pojačane kontrole mlijeka

Da se posljedice izbjegnu, svi podržavaju još strože kontrole. 'Mislim da se kontrolira daleko više nego u okruženju, time mislim na južne i istočne susjede i ja vjerujem da gotovo desetak i više analiza naše mlijeko prođe nego u tim državama', rekao je Matija Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.

Tijek kontrole proizvodnje

Od polja do stola, mlijeko prođe najmanje sedam kontrola. Primjerice, kontrolira se kukuruz u polju, koji poslije završi u hrani za krave. Pomuženo mlijeko na farmi, također se uzorkuje, ali i kad ga cisterina odvozi u tvornicu. Peti uzorak uzima se u tvornici, ali i za vrijeme same prerade. I mlijeko s polica, nasumce se odabire i analizira. No, sporni mikotoksini u Hrvatskoj se ne moraju redovito nadzirati pa ih je otkrila Bosna i Hercegovina prilikom uvoza.

>>
'Vlada je poručila građanima da kupuju uvozno jer naše ne valja!'

'Tijekom ponedjeljka i utorka očekujemo da nas nadležni organi iz Hrvatske izvijeste o poduzetim mjerama i uzroku pojave aflatoksina u mlijeku', kazao je Slaviša Kreštalica, šef odjela granične inspekcije BiH.Uzrok je stočna hrana, ali ostaje pitanje - odakle je pak ona stigla.

Ministar Jakovina o sustavu kontrole mlijeka

Ministar Jakovina je u Dnevniku Nove TV kazao da  se kontorle, prema državnom planu monitoringa i kontrole, rade konstantno i permanentno u količini od 10 posto minimalno kontrolete da susjedna zemlja u koju se uvozi radi možda pojačanu kontrolu. 'Nakon pojave sumnje za mikotoksine, mi smo napravili dodatne kontrole, potvrdili tu sumnju, poslali uzorke u Beč na potvrdu same analize. S ciljem prevencije i zaštite naših potrošača naložili smo proizvođačima da povuku šarže mlijeka gdje su neznatno povećane količine mikotoksina i to je učinjeno', dodao je.

Kazao je i  kako svako uvozno mlijeko mora imati certifikate i dokumentaciju koja potvrđuje da je zdravstveno ispravno, da nema u sebi mikotoksine, ali da se, neovisno o tome, rade kontrole i uvoznoga mlijeka. 'Najavili smo pojačane kontrole i pokazali koliko je važno da sustav dobro funkcionira. Sustav je takav da se može dogoditi neki propust, ali je vrlo važno reći da i kontrole i samokontorle proizvođača na kojima ćemo inzistirati će sigurno dati sigurnost našim potrošačima da imaju zdravstveno ispravnu, sigurnu i kvalitetnu hranu na policama', dodao je.

Na pitanje hoće li ovo biti udar na mljekare i samu industriju, Jakovina je odgovorio kako se nada da ovo neće imati negativne efekte te istaknuo da se svi skupa u sutavu moraju potruditi da se proizvodi dobra, kvalitetna i zdravstveno ispravna hrana. 'Ukoliko je uzrok ovome nekvalitetna stočna hrana i kroz monitoring stočne hrane ćemo napraviti da se isključe potencijalna žarišta nekvalitetne hrane, odnosno i da proizvođačima koji nisu imali kvalitetnu hranu pomognemo da u proizvodnji koriste najbolje sastojke, da imamo najbolje mlijeko koje mi u Hrvatskoj i imamo', kazao je.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene