Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O MOSTU I HDZ-U

Nakon međusobnih oštrih kritika, kako će Most i HDZ zajedno sjesti za stol?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brojne kritike izgovorene su u subotu na račun MOST-a s kojim HDZ i Domoljubna koalicija čine vladajuću većinu. Ministri s kojima smo razgovarali, i s jedne i s druge strane, vjeruju da je nastavak suradnje moguć.

Zbrajaju se glasovi saborskih zastupnika, tko će i kako glasovati. Scenarija je mnogo, a još se nisu svi javno izjasnili - koga će podržati. I neće, do trenutka glasovanja.

Pročitajte i ovo Božo Petrov, Nino Raspudić, Marija Selak Raspudić Tko će u Bruxelles? Jesu li Raspudići napustili Most? Lista za EU parlament izazvala svađu, očekuje se izjava Bože Petrova Tomislav Tomašević formiranje vlasti i EU izbori Tomašević o Plenkoviću: "Meni je to izraz slabosti i nesigurnosti." Uputio je poruku i SDP-u

Dan nakon što je iz HDZ-a stigao niz teških riječi na račun MOST-a, Mostov ministar vjeruje u nastavak suradnje.

'HDZ je velika i respektabilna stranka i sasvim sigurno je moguće naći čovjeka koji će moći mjenjati gospodina Karamarka', kazao je Slaven Dobrović, ministar zaštite okoliša i prirode, te uvjerava da neće odustati. U opstanak su uvjereni i pojedini HDZ-ovi ministri.

'Uvjeren sam da će Vlada funkcionirati, demokracija je takva da omogućava razne oblike djelovanja, pa i političkog. Uvjeren sam da će Vlada opstati', rekao je Tomo Medved, ministar branitelja.

'Kritike su uvijek dobodošle, pogotovo kad su dobronamjerne. Različita mišljenja u demokraciji su normalna, i to ne bih brkao sa zajedništvom, zajedništvo je nužno u ostvarivanju svih bitnih ciljeva, ali neka cvjeta sto cvjetova demokracije', rekao je Josip Buljević, ministar obrane.

No, da cvijeće, posebice nakon jučerašnjih kritika, neće cvjetati, smatra Anka Mrak Taritaš iz HNS-a. 'Mlađi brat mora otrpjeti neke stvari od starijeg brata, no postoji granica i postoji mjera do koje se može ići. Puno žešće poruke su u subotu bile prema Mostu nego prema SDP-u', rekla je Mrak Taritaš.

HNS će, tvrdi, kao i IDS glasovati protiv Karamarka. 'Jedini izlaz iz ove situacije su novi izbori, stava sam da će vladajući učiniti sve da ostanu na vlasti. Međutim, blokirali su rad najvažnijih državnih institucija', rekao je Giovani Sponza.

Pitanje je koliko će koja strana skupiti zastupnika. Uz SDP-ovih 42, HNS-ovih 9, IDS-ovih 3, 3 laburista, 2 iz HRIDA, 2 iz HSU-a, 2 iz SDSS-a, te Živi zid i Stipu Petrinu, što je 65, te svih 12 Mostovaca, ako ostanu cjeloviti, SDP bi imao 77.

HDSSB, nije još službeno odlučio, neslužbeno je bliži glasovati protiv Karamarka. Do glasovanja u Saboru više je od dva tjedna.

'Ja se nadam da će odluka povjerenstva biti donesena prije toga jer bi to pomoglo zastupnicima', rekao je Željko Reiner iz HDZ-a.

HDZ broji 49 svojih , 6 iz Kluba Milan Bandić i partnera, 3 iz HSP-a AS, 2 HSS-a, 2 HSLS-a + GR 1, 1 hrast, i 3 mostovca je ukupno 67. Nedostaje im 9 zastupnika. Postoje i zastupnici koji se javno nisu izjasnili kako će glasovati. No, onaj tko bi u ovom slučaju trebao brinuti o dovoljnom broju glasova je SDP jer su oni interpelaciju i tražili.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene