Obavijesti Video Pretražite Navigacija
30. provedba

Nakon incidenta održana vojna vježba "Štit 17"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Završnim bojnim gađanjem ciljeva u zračnom prostoru u utorak je na vojnom poligonu rta Kamenjaka u Premanturi nedaleko od Pule završila dvotjedna vojna vježba "Štit 17".

Završnicu su među brojnim uzvanicima pratili hrvatska predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Slovenije Borut Pahor, potpredsjednik vlade i ministar obrane Damir Krstičević te slovenska ministrica obrane Andreja Katič.

Vježba s najdužom tradicijom

Pročitajte i ovo Američki avion KC-135 Stratotanker kružio iznad Bosne i Hercegovine Suradnja dviju vojski Poslali poruku Dodiku: Američki zračni tanker kružio iznad BiH, a onda su stigli i lovci F-16 Slika nije dostupna MORH priopćio Incident na probi za vojnu vježbu ŠTIT 17: Meta koju je vukao MiG-21 pala na kuću

Riječ je o vježbi s najdužom tradicijom u hrvatskim oružanim snagama koja se održala 23. godinu zaredom a s obzirom da se u početku održavala dva puta godišnje, ovogodišnji "Štit 17" zabilježio je svoju 30. provedbu koja je imala za cilj prikazati i ocijeniti uvježbanost i osposobljenost postrojbi protuzračne obrane Slovenske vojske, Hrvatske kopnene vojske i Hrvatske ratne mornarice u djelovanju na ugroze iz zračnog prostora. Na samoj vježbi sudjelovalo je 600 pripadnika hrvatskih oružanih snaga i pedesetak pripadnika Slovenske vojske.

Ustvrdivši kako je na razini NATO-a, a zapravo i cijele Europe postignut skoro konsenzus o nužnosti povećanja obrambenih investicija u izmijenjenom strateškom okružju te kako ograničeni financijski resursi jesu i bit će i ubuduće realnost naših obrambenih sustava, Grabar-Kitarović kazala je kako treba pozdraviti svaki oblik racionalnog zajedničkog korištenja raspoloživih kapaciteta, sukladno postavkama NATO Smart Defence inicijative ili Pooling and Sharing Europske unije.

"Nema razloga da se takva suradnja ne širi i na druga područja, kako bi se iskoristile komparativne prednosti vojnih vježbališta i instalacija u bliskom susjedstvu. Posebno s nama bliskim i prijateljskim državama poput Slovenije trebalo bi biti jednostavno naći prostora za proširenje ovakve suradnje", ustvrdila je Grabar-Kitarović dodavši kako se njome zapravo "osigurava i razmjena iskustava među pripadnicima oružanih snaga Hrvatske i Slovenije te toliko često naglašavana interoperabilnost među snagama unutar NATO-a".

Čestitavši svim vojnicima, dočasnicima i časnicima na uspješnoj provedbi vojne vježbe, hrvatska predsjednica je istaknula kako "Štit 17" ima po mnogome posebni karakter i posebni značaj, jer ističe svojim primjerom važnost suradnje i združenih napora u suvremenim obrambenim sustavima.

Slovenski predsjednik Pahor istaknuo je kako ni Hrvatska niti Slovenija nisu neposredno vojno ugrožene zemlje ali kako ipak, kao odgovorne članice NATO-a imaju dužnost pripremiti svoje postrojbe i svoje strukture nacionalne sigurnosti u slučaju ugroze iz zračnog prostora.

"Ta ugroza ne mora se ticati nas već naših prijatelja i saveznika, što znači da smo mi kao saveznici dužni da u pravo vrijeme i na pravom mjestu budemo osposobljeni. Bitno je zajamčiti sigurnost i to je naša zajednička odgovornost i zadatak. Današnja vježba znači upravo važan korak u tom smjeru", naglasio je predsjednik Pahor dodavši kako je ova vježba postala tradicionalna po pitanju suradnje pripadnika hrvatske i slovenske vojske. Međutim, dodao je, po prvi puta na vježbi su danas vrhovni zapovjednici Hrvatske i Slovenije čime se, kako je rekao "šalje politički znak i poruka važnosti zajedničkog sudjelovanja ne samo u vojnom pogledu već političkom, gospodarskom, kulturnom, znanstvenom i ljudskom".

"Kvaliteta zajedništva ovisi o nama"

"O nama ovisi kvaliteta tog zajedništva i susjedstva", poručio je Pahor.

Potpredsjednik vlade i ministar obrane Krstičević čestitao je sudionicima vježbe na ostvarenim rezultatima tijekom provedbe gađanja ciljeva u zračnom prostoru gdje su, kako je rekao, "pokazali sposobnost i stručnost u izvršavanju zahtjevnih zadaća protuzračne obrane".

"Ova zajednička hrvatsko-slovenska vježba doprinos je izgradnji dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa ali i razvijanju sjevernoatlantskog savezništva. Duh partnerstva dijeljenje zajedničkih vrijednosti je ono što nas zbližava a u okviru NATO-a jača na zajedničku korist", zaključio je ministar Krstičević dodavši kako je tijekom vježbe iskazana visoka razina uvježbanosti i osposobljenosti postrojbi hrvatskih oružanih snaga. (Hina)

 

 

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene