Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pisao mu prvi put

Nakon Josipovićevog pisma, Leko saziva sjednicu Predsjedništva Sabora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Leko objašnjava da je predsjednik Josipović proveo istraživanje javnosti o raznim političkim pitanjima te uočio da većina građana želi preferencijalno glasovanje.

Predsjednik Sabora Josip Leko će temeljem pisma koje mu je uputio predsjednik RH Ivo Josipović tražeći da se u Saboru osigura konsenzus oko uvođenja preferencijskog glasovanja sazvati sjednicu Predsjedništva Sabora na kojem će izložiti predsjednikove stavove. Ovo je, kaže, prvi put u njegovom mandatu da mu predsjednik države piše pismo.

Pročitajte i ovo Dostava pošiljaka: Ilustracija - 5 Gdje je zapelo? Je li ovo rekord? Poslali pošiljku na kratku relaciju, nevjerojatno koliko je putovala: "Čak i u vrijeme rata je pošta funkcionirala točno u dan" Lijekovi Pismo zdravstvenim radnicima HALMED poslao upozorenje: Ovi lijekovi protiv prehlade i gripe mogu biti opasni za zdravlje

Leko objašnjava da je predsjednik Josipović proveo istraživanje javnosti o raznim političkim pitanjima te uočio da većina građana želi preferencijalno glasovanje.

Josipović ne može komentirati monetizaciju autocesta 'jer nema dovoljno podataka'

'Ja sam već posljednjih nekoliko mjeseci u nekoliko nastupa u javnosti zahtijevao da se omogući jači utjecaj građana na to tko će ih zastupati i predstavljati u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. Također sam u nekim javnim nastupima govorio da se kompromitira politika i političari kada, bilo dužnosnici,a posebno zastupnici iz pozicije da je optužen ili je u istrazi, može aktivirati zastupnički mandat. Naprosto, tu je bilo potrebno donijeti promjene koje će suspendirati zastupničku mogućnost dok traje ta situacija. Predsjednik Josipović je u okviru tog istraživanja uočio da je većina hrvatskih građana za ovo što sam i ja govorio i upozorava parlament da je vrijeme da se nađu predstavnici klubova, odnosno pokuša naći konsenzus u Saboru kako bi već za ove izbore mogli uvesti preferencijsko glasovanje za zastupnike u Hrvatski sabor i inače za predstavnike predstavničkih tijela',  objašnjava Leko te dodaje da će na sjednici Predsjedništva koju planira sazvati ovaj tjedan izložiti stajalište predsjednika RH 'koja su legitimna i legalna, ustavna i tražiti da se na to očituju u svojoj odgovornosti za dizanje ruke u hrvatskom parlamentu'.

Kolinda o Josipoviću: 'Do jučer je tvrdio jedno, a sada drugo'

Podsjeća da se u saborskoj proceduri nalaze tri prijedloga oporbenih zastupnika za izmjene izbornog zakonodavstva i da čeka stajalište Vlade o njima. Predsjednikovo pismo, dodaje Leko, vidi kao "pokušaj da se u okviru Hrvatskog sabora počne razgovor". (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene