Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očekuju nas 'ledeni' i 'studeni' dani

Nakon iznadprosječno toplog prosinca i siječnja, slijedi neobično hladna veljača

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hladnoću moramo izdržati još neko vrijeme jer temperature i sljedećega tjedna ostaju niske. Noću se očekuje i hladnije, i do minus 17. Ova veljača po tome je zaista rijetkost.

Prosinac i siječanj su bili topliji od prosjeka, pa rujan ako se sjećate sa gotovo plus 40, a i protekle 'tople' zime morate priznati malo su nas razmazile. No, ipak, ni ovakvo vrijeme nije baš uobičajeno, čak i ako gledamo daleko u prošlost. Evo zašto.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vremenska prognoza Stiglo nam je proljeće: Meteorolog otkrio što nas čeka na početku novog tjedna Ilustracija Vremenska prognoza Meteorolog Ivan Čačić otkriva kakvo nas vrijeme očekuje početkom Velikog tjedna

Kao prvo, klimatolozi 'ledenim danom' nazivaju onaj u kojem se temperatura u bilo kojem trenutku spusti ispod minus 10 stupnjeva, najčešće je to noću ili ujutro. Za primjer ćemo uzeti Zagreb jer ima najdulji niz mjerenja, od 150 godina.

>> Vrgorac potpuno odsječen od ostatka svijeta, hitno im treba pomoć

Prema prognozama takvih dana bi u ovom razdoblju moglo biti recimo 6 ili 7. Posljednji put to se dogodilo 1985. godine. Dakle, prije 26 godina. Ledenih dana je u veljači bilo i u međuvrenu, ali samo jedan 1991., i tri 2005. Dakle, ova veljača je po hladnoći neuobičajena.

Hladnoća se ocjenjuje i po 'studenim' danima, a to su oni u kojima temperatura tijekom cijelog dana ne prijeđe Celzijevu ništicu. Dakle, cijeli dan ispod nule. Takvih će dana u Zagrebu ove veljače biti barem 10. Tako kažu prognoze.

Posljednji put to se dogodilo 1991. Dakle, prije 21 godinu. Zaključak se sad već nameće sam. Ipak, najhladnije su veljače bile 1929. koji je imao 22 studena dana i 1956. godine koi je brojao 24 studena dana, no mi smo još daleko od toga.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene