Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon godinu dana odgode

Ministar Barišić pokrenuo natječaj za financiranje znanstvenih centara izvrsnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon jednogodišnje odgode financiranja znastvenih centara izvrsnosti (ZCI) ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić raspisao je natječaj za dostavu projektnih prijedloga "Vrhunska istraživanja znanstvenih centara" koji će se financirati sredstvima Europskoga fonda za regionalni razvoj u vrijednosti od 380 milijuna kuna.

Znanstveni centri izvrsnosti okupljaju oko 700 hrvatskih znanstvenika sa zadaćom da pokrenu Hrvatsku kroz znanstvena istraživanja, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) je nakon jednogodišnje odgode njihova financiranja raspisalo natječaj za dostavu projektnih prijedloga. Natječaj je vrijedan 380 milijuna kuna, a ti su novci na raspolaganju najboljim hrvatskim znanstvenicima u svojim područjima koji će ih moći koristiti za vrhunska istraživanja u deset hrvatskih ZCI-ja, priopćio je u četvrtak MZO.

Hrvatski znanstvenici pohvalili raspisivanje natječaja

Pročitajte i ovo Mladi znanstvenici prosvjeduju - 3 prosvjed u Zagrebu Mladi znanstvenici revoltirani: "Ako želite od sustava ono što zemlja uistinu treba, onda ga morate i dostojanstveno platiti" Mladi i znanost - 2 14 područja Od loptice skočice do željeza u čokoladi: Djeca i mladi oduševljeni Festivalom znanosti

Natječaj je raspisan 28. studenoga i time je, istaknuto je, napokon odblokiran izvor financiranja ovoga strateškog projekta - centara izvrsnosti prirodnih i tehničkih znanosti, koji mogu pokrenuti razvoj novih tehnologija kao temelja održivoga gospodarskog rasta Hrvatske, pridonijeti smanjenju odljeva mladih stručnjaka i omogućiti nova zapošljavanja.

Navedeno je kako su taj korak pohvalili hrvatski znanstvenici i pozdravili kao kvalitetan i brz pomak u rješavanju problema kašnjenja natječaja, do kojega je došlo nakon nedavnoga sastanka voditelja i predstavnika ZCI-ja s ministrom znanosti i obrazovanja Pavom Barišićem, kratko nakon što je preuzeo dužnost ministra.

Kako je istaknuto, znanstvenici su ocijenili da je to bio "najkvalitetniji dosadašnji sastanak ministra nadležnog za znanost s predstavnicima centara izvrsnosti u posljednje dvije godine, te da očekuju da će novac namijenjen centrima omogućiti unaprjeđenje kvalitete hrvatske znanosti i njezin ozbiljniji doprinos razvoju gospodarstva".

Tako je akademik Slobodan Vukičević, voditelj ZCI-ja na Medicinskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, istaknuo da su "vodeći hrvatski znanstvenici vrlo sretni što je konačno otvoren taj natječaj najviše zahvaljujući ministrima Pavi Barišiću i Tomislavu Tolušiću, bivšem ministru Predragu Šustaru i državnome tajniku Hrvoji Šlezaku, koji su uklonili administrativnu blokadu od gotovo više od dvije godine, zbog različitih objašnjivih i neobjašnjivih razloga".

Akademik Vukičević ocijenio da će ZCI-ji sada konačno moći pokrenuti najznačajnije hrvatske projekte i omogućiti revitaliziranje rada u najznačajnijim hrvatskim znanstvenim institucijama što može bitno pridonijeti ostanku mladih i zapošljavanju u Hrvatskoj. Smatra se taj pomak dogodio jer "spomenuti ministri i dužnosnici nisu imali vlastiti interes ni potrebu favoriziranja nekih skupina znanstvenika i svojih kolega u Hrvatskoj".

Vlasta Bonačić-Koutecky, profesor emeritus uglednoga Humboldtova sveučilišta u Berlinu i voditeljica ZCI-ja u Splitu, također smatra da je sastanak s ministrom Barišićem bio ključan i omogućio je rad vrhunskim hrvatskim znanstvenicima.

''Predstavnici ZCI-ja imali su vrlo konstruktivan sastanak s ministrom Barišićem, na kojemu se on ispričao jer je MZO odugovlačilo raspisivanje natječaja, iako osobno nije za to odgovoran. Podsjetio je da su za hrvatsku znanost i gospodarstvo odabrani centri izvrsnosti od ključne važnosti te da im je neophodno odgovarajuće financiranje kako bi ostvarili znanstvene ciljeve", ocijenila je.

Profesorica Bonačić-Koutecky istaknula je da centri izvrsnosti povećavaju i vidljivosti hrvatske znanosti u međunarodnoj zajednici, pa će se izvrsni mladi istraživači moći raditi Hrvatskoj, a u isto vrijeme će im biti omogućena i međunarodna suradnja'. Ocijenila je kako je ministar Barišić uspio uspostaviti dijalog i dobiti povjerenje znanstvenika, što je za nju vrlo važno jer smatra da Ministarstvo, treba omogućiti razvoj znanosti u Hrvatskoj na razini razvijenih zemalja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene