Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nakon bitke dobiti rat'

Josipović: Iz DES-a maknuti politiku!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović primio je izaslanstvo splitske ustanove za zapošljavanje, rad i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom 'DES'.

Pritom je naglasio kako pitanje osoba s invaliditetom 'nije pitanje strančarenja već provođenja Ustava' te rekao da je postupak izbora ravnatelja te ustanove nužno provesti u skladu sa zakonom vodeći računa o interesima osoba s invaliditetom.

Pročitajte i ovo Joe Biden u Hanoiu - 3 "To još nisam doživio" VIDEO "Tko je zapravo glavni?": Bidenu isključili mikrofon i prekinuli konferenciju za medije Slika nije dostupna Potaknut smjenom ravnatelj Split: Radnici DES-a počeli štrajk glađu

'Drago mi je da sam čuo da se cijela priča želi i hoće izdići iznad stranačkih interesa. Pitanje osoba s invaliditetom nije pitanje strančarenja, već pitanje provođenja Ustava i prihvaćanja Hrvatske kao socijalne države', naglasio je Josipović nakon razgovora kojem su nazočili i sindikalni predstavnici te saborski zastupnici SDP-a Arsen Bauk i Vesna Škulić.

Četiri radnika DES-a prošlog su tjedna prekinuli sedmodnevni štrajk glađu zbog, sada već poništenog, natječaja za novog ravnatelja te tvrtke, nezadovoljni što je izabran Marijo Meštrović za kojeg se smatra da uživa potporu gradonačelnika Željka Keruma, dok radnici žele da ravnatelj ustanove i dalje ostane Ivan Grbić.

Predstavnici DES-a informirali su predsjednika Josipovića o tome problemu. 'Moje očekivanje u odnosu na poništeni natječaj, a mislim da je to legitimno i ljudi to očekuju, je da se provede zakonit postupak, da se u postupku izbora ravnatelja vodi maksimalno računa o osobama s invaliditetom, jer ta ustanova služi njima', rekao je predsjednik.

U razgovoru su predstavnici DES-a, dodao je, izrekli i 'neke sumnje da netko možda planira drugu budućnost DES-a koja nije usmjerena prema osobama s invaliditetom'. 'Ja sam uvjeren da do toga neće doći i očekujem od svih nadležnih tijela, na gradskoj, županijskoj i državnoj razini, da osiguraju provođenje zakona i prije svega da osiguraju interese osoba s invaliditetom'.

Podsjetio je pritom da je Hrvatska potpisnica konvencije koja utvrđuje prava osoba s invaliditetom, a u njoj se, kazao je, govorilo i o sudjelovanju u odlučivanju osoba s invaliditetom. Istaknuo je i da je Hrvatska prema Ustavu socijalna država te se 'mora skrbiti o pripadnicima društva koji su zbog bolesti u lošijem položaju od ostalih građana'.

'Najvažniji je dio politike prema osobama s invaliditetom njihovo puno uključivanje u zajednički život, a nezaobilazan dio toga je uključivanje u radni proces', kazao je Josipović. Regionalni povjerenik Hrvatske udruge sindikata Jozo Marić izrazio je izuzetno zadovoljstvo sastankom i rekao je da se predsjednik Josipović složio sa stavom sindikata da se 'definitivno makne politika iz ustanove DES'.

Zahvalio je predsjedniku na podršci na 'micanju politike iz DES-a' kako se više ne bi događalo, kako je rekao, da radnici strijepe svake četiri godine kad dođe do promjene vlasti da će se unutar DES-a raditi ružne stvari i koristiti invalide da bi se provela određena politika u toj ustanovi. Najavio je i da će zatražiti što skoriji sastanak s premijerkom Jadrankom Kosor.

>> Nakon posjete Mrsića u DES-u prekinut štrajk glađu

'Upoznat ćemo i predsjednicu Vlade i tražit ćemo od nje da se sve učini da se konačno iz DES-a makne politika jer je to ustanova za invalide', rekao je i dodao kako sindikatima, 'nakon dobivene bitke preostaje dobiti i rat'. U ime zaposlenika predsjedniku Josipoviću na podršci je zahvalio Pero Baučić, radnik s 32 godine staža u DES-u. Splitski SDP pokrenuo je inicijativu za sazivanje izvanredne sjednice Gradskog vijeća Splita na kojoj bi se trebalo raspravljati o zahtjevu za opozivom Upravnog vijeća DES-a koji je peticijom zatražilo 140 od 209 radnika DES-a.(Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene