Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neraspadnuti dio

Nakon 700 godina potkoljenica sv. Šimuna iz Zadra prebačena u Jeruzalem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon više od 700 godina dio tijela Svetog Šimuna jučer je iz Zadra otišao u Jeruzalem. Neraspadnuti dio svečeve potkoljenice, zadarski nadbiskup monsinjor Želimir Puljić predao je nadbiskupu Teofilu, vikaru grčko pravoslavnog patrijarhata.

Dio desne potkoljenice Svetog Šimuna u neraspadnutom stanju, koji se u Zadru čuvao više od 700 godina, odlazi u Jeruzalem, u crkvu gdje se nalazi i grob Svetog Šimuna.
'Ovaj događaj je važan za pravoslavnu crkvu i uopće za jedinstvo crkve', rekao je grčko pravoslavni vikar, nadbiskup Teofilakt.

Pročitajte i ovo Zadar spreman za WFL - 4 Wings for life Tisuće ljudi trčat će za one koji ne mogu, s njima će biti i bivši izbornik Vatrenih Stradao ronilac kod Zadra Kod Zadra U moru pronađen mrtav ronilac, utvrđuje se uzrok smrti

Zadarski nadbiskup predao je dio Šimonuva tijela u srebrnom relikvijaru, da ne bude zabune tu je i potvrda autentičnosti. 'Mi imamo milost posjedovati njegovo tijelo i sad će te male relikvije obradovati pravoslavne vjernike', pojasnio je mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski.

Veliki događaj ističe monsinjor Puljić za katoličku crkvu u opće, 'Ovo nadilazi lokalne granice i povezuje nas sa svetim gradom Jeruzalemom'.

Istog ili sličnog razmišljanja su i predstavnici pravoslavnih vjernika na sinoćnjoj primopredaji relikvije. 'Moramo se truditi u jedinstvu crkve, ali i da zadržimo temelje naše pravoslavne vjere', rekao je Fotije, episkop dalmatinski.

>> Msgr. Puljić preuzeo vođenje Zadarske nadbiskupije

Potkoljenica Svetog Šimuna na radost tamošnjih kršćana danas je već pronašla mjesto u njegovom grobu u zapadnom dijelu Jeruzalema
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene