443733
443733
443733
443733
443733

BOLNICE NA UDARU Ministar, iako tehnički, provodi stroge inspekcije plaća

  • , 19.07.2016., 07:26
  • Autor:
  • komentara

Iako tehnički, ministar zdravlja je sve aktivniji. Zajedno s Ministarstvom rada, poslao je inspekcije u bolnice. Utvrđen je niz nepravilnosti oko isplate prekovremenih sati, pa je pojedinim liječnicima isplaćivan iznos od gotovo 40 tisuća kuna na mjesec.

 
 
 
 
Inspekcije u bolnicama (Video: Dnevnik Nove TV)
Inspekcije u bolnicama (Video: Dnevnik Nove TV)

Ministar Dario Nakić sve novoizabrane ravnatelje upozorio je da svoje bolnice dovedu u red. Poslao im je inspekcije u bolnice zbog nepravilnosti oko isplata liječnicima za prekovremene sate. 'Našli smo u pojedinim izvještajima da nemate gotovo ništa redovnog rada ili je on minimalan, 8 ili 16 sati, a sve ostalo su prekovremeni. Ili slučajeva gdje ispada da je pojedinac radio svaki dan 17 sati', kazao je ministar.

Tako su neki liječnici na mjesec dobivali iznose veće od 20 tisuća kuna, ali i više. 'Primanja od početka godine do danas, svaki mjesec iznosila su najmanje 35.000 i više, a najveći iznos koji je bio je gotovo 39.000 kuna', rekao je Nakić.

Inspekcije, koje provodi Ministarstvo rada, u nekim su bolnicama već bile. 'U našoj bolnici postoji dobar broj prekovremenih sati, no morate znati da smo mi prvenstveno bolnica koja se bavi transplantacijom', kazao je Mario Starešinić iz KB Merkur.

'Zbog manjka liječnika na Odjelima pedijatrije, ginekologije, uho, grlo, nos - mi ne možemo kontinuiranu zdravstvenu zaštitu provesti, a da se nema određenih prekovremenih sati', kazao je Tomislav Dujmenović iz opće bolnice Sisak.

Prekovremeni sati su posljedica manjka liječnika - poručuju iz HUBOL-a. Prema njihovim neslužbenim podacima, prošle godine u bolnicama je odrađeno čak 3 milijuna prekovremenih sati.

'Trebate pokriti 24 sata, 365 dana u godini po pojedinim bolnicama na pojedinim odjelima sa samo 2-3 čovjeka. Logično je da se odredbe Kolektivnog ugovora i Zakona o radu ne mogu ispoštivati u toj ustanovi', ističe Ivana Šmit iz HUBOL-a.

Za mjesec dana trebao bi završiti nadzor inspekcija kada će se znati koje su bolnice imale nepravilnosti i na koji način će snositi posljedice.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se