447098
447098
447098
447098
447098

Nakić odbio prijedlog obiteljskih liječnika da uvedu liste čekanja

  • , 18.08.2016., 20:19
  • Autor:
  • komentara

Prijedlog Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) za rasterećenjem obiteljskih liječnika i uvođenjem listi čekanja i u njihove ordinacije, nije u četvrtak dobio "zeleno svjetlo" Ministarstva zdravlja, priopćeno je iz Ministarstva nakon sastanka tehničkog ministra zdravlja Darija Nakića i predstavnika KoHOM-a.

 
 
 
 
Neće biti lsita čekanja kod obiteljskih liječnika (Video: Dnevnik Nove TV)
Neće biti lsita čekanja kod obiteljskih liječnika (Video: Dnevnik Nove TV)

Ministar je odbacio plan liječnika obiteljske medicine da gužve u čekaonicama riješe uvođenjem lista čekanja, a iz Ministarstva poručuju kako je potrebno uvesti "preraspodjelu i red u sustave naručivanja i primanja pacijenata".

Tema sastanka bila je i akcija KoHOM-a “20 minuta” s kojom su ovih dana izašli u javnost kako bi se gužve u čekaonicama riješile pridržavanjem standarda od 20 minuta za svakoga pacijenta.

"Jasno je da se određena minutaža (20 minuta za pregled svakog pacijenta) ne može jednoobrazno primjenjivati na svaki pojedini pregled", navode iz Ministarstva nakon sastanka na kojemu je, kažu, dodatno naglašena važnost uvođenja reda u primanje pacijenata. Hitniji slučajevi, navode, i dalje će imati prednost, dok će za druge pacijente vrijediti preporuka za ranijim naručivanjem kako se već sada radi u brojnim ordinacija obiteljske medicine.

Plan - rasteretiti obiteljske liječnike i smanjiti im broj pacijenata

Ministarstvo planira postupno smanjivati broj pacijenata po obiteljskom liječniku sa sadašnjih 2000 na maksimalno 1500. Razmatraju i mogućnost uvođenja administratorskog osoblja koje bi pokrivalo više timova obiteljske medicine te na taj način dodatno rasteretilo medicinsko osoblje. Plan im je i povećanje timova obiteljske medicine te dodatna ulaganja u primarnu zaštitu.

Na tome su, kažu, već aktivno počeli raditi, ali se slijedom stupanja na snagu tehničke Vlade, usporila i procedura donošenja određenih pravnih postupaka.

Najave uvođenja lista čekanja kod liječnika obiteljske medicine ministar Nakić komentirao je u četvrtak i prigodom prezentacije nadogradnje sustava eZdravstvo u HZZO-u, upozorivši na opasnost da se pacijenti koje isti dan odbije pregledati liječnik obiteljske medicine - "preliju u hitnu".

"Imali bismo još veći problem u hitnoj službi nego sada", upozorio je.

Komentirajući zahtjev obiteljskih liječnika od "20 minuta po pacijentu", rekao je kako je poznato da broj njihovih pregleda nije onoliki koliko se sada predstavlja u javnosti, jer se u taj broj uključuje i telefonske upite pacijenata.

"Zato što nisu uzeli zamjene, preopterećeni su u ovo vrijeme godišnjih odmora. No to nije realno stanje", ustvrdio je.

Nakić obrazložio odustajanje od poskupljenja police dopunskog osiguranja

HDZ-ov ministar zdravlja Dario Nakić, koji je u proteklih sedam mjeseci svoga mandata neprestano isticao nužnost poskupljenja police dopunskog zdravstvenog osiguranja, komentirao je, na novinarski upit, i najave šefa svoje stranke Andreja Plenkovića kako tog poskupljenja ipak neće biti ako HDZ pobijedi na parlamentarnim izborima u rujnu.

"Nama je vrlo važno osigurati financijsku stabilnost u sustavu. Nedostatak sredstava može se povećati gospodarskim rastom i otvaranjem novih radnih mjesta. Time se otvara mogućnost da se popuni nedostatak sredstava bez potrebe za povećanjem cijene police dopunskog osiguranja", prokomentirao je Nakić Plenkovićeve najave.

No na pitanje planira li još jedan ministarski mandat u slučaju HDZ-ove pobjede, nije odgovorio.

"Nisam na stranačkim kandidacijskim listama, ali nisam bio na njima ni za prošle izbore. To nema nikakve veze. Stalno razgovaramo i dopustite da to ostane između nas", rekao je.

Što se tiče HDZ-ova izbornog programa vezanog uz zdravstvo, istaknuo je da će obiteljsku medicinu staviti u središte sustava. Plan je i unaprjeđenje bolničkog sustava i osuvremenjivanje opreme, zadržavanje liječnika i drugog medicinskog osoblja u zemlji, te izgradnja nacionalne dječje bolnice.

Liječnike će, kaže, nastojati zadržati u zemlji otvaranjem mogućnosti njihove profesionalne realizacije.

Projekt hitne medicine također "ide dalje". "I dalje nam je cilj da pacijent na hitnoj bude pregledan unutar sat vremena i da mu se unutar četiri sata postavi dijagnoza", istaknuo je Nakić. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se