Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Milijunske pronevjere

Najzanimljiviji detalji koji su privukli pozornost USKOK-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Treći dan od velike antikorupcijske akcije USKOK-a u kojoj je uhićena 21 osoba za nezakonito izvlačenje novca putem fiktivnih računa, stigle su i prve ostavke osumnjičenih na čelnim mjestima oštećenih tvrtki. Dnevnik Nove TV donosi vam najzanimljivije detalje pronevjera koje su privukle pozornost USKOK-a.

Za zločinačko udruženje USKOK proziva 21 uhićenu osobu pod sumnjom da su godinama krali od vlastitih tvrtki i putem fiktivnih računa izvukli više od 57 milijuna kuna. Bilo da se radi o plaćanju nepostojećih usluga, ili pak višestrukom preplaćivanju onih pruženih - popis pronevjera zaista je nevjerojatan.

Pročitajte i ovo Pedro Sanchez sa suprugom sumnjiče ju za korupciju Španjolski premijer povlači se s javnih dužnosti nakon što je otvorena istraga protiv njegove supruge Slika nije dostupna Velika akcija USKOK-a Uhićeni direktori na sudu: Kako se izvlačio novac

A takvi su i iznosi. USKOK sumnjiči odgovorne osobe veledrogerije Oktal Pharma da su u razdoblju od 2009. do 2016. godine putem više fiktivnih računa odobrili isplatu 994.000 kuna drugoj tvrtki za nikad obavljene usluge. Među njima su pružanje antivirusne zaštite, arhiviranje podataka, izvođenje građevinskih i električarskih radova te nabava klima uređaja i pisača.

Iz veledrogerije su potvrdili da je osumnjičeni predsjednik Uprave Marijan Škiljević jučer podnio ostavku. Ističu da tvrtka posluje uredno i po zakonu. No, ovaj slučaj tek je jedan od manjih iznosa koji su pod povećalom.

USKOK sumnjiči i odgovorne osobe tvrtke Trgovački centar Zagreb d.o.o. i to da su 2011. godine u više slučajeva po nalogu dvojice austrijskih državljana odobrili isplatu računa - svjesni njihovih neosnovanosti. Izdvajamo dvije svote - milijun i 157.000 kuna za usluge "savjetovanja oko postavljanja putokaza i reklama na cestama oko trgovačkog centra West Gate" te milijun i 537.000 kuna za uslugu "analize posjećenosti, praćenja tekuće problematike te marketinške strukture oglašavanja Arena Centra kao najnovijeg centra na tržištu".

Iz oštećene tvrtke nisu htjeli komentirati slučaj dok traje istraga. Porezna uprava je nešto rječitija - no bez konkretnih odgovora, uz objašnjenje da su podatke o obavljenim nadzorima zakonski dužni čuvati kao poreznu tajnu.

"Ako država nema nekakav inicijalni podatak, signal da se nešto događa, onda je to jako teško utvrditi. S tim da tu odgovornost u ovom slučaju leži i na ljudima unutar tih firmi. To su veliki sustavi i očito je njihov unutarnji sustav kontrole zakazao, jer da je u tim firmama postoji kvalitetan sustav kontrole onda se ne bi moglo dozvoliti da se plaća račun za nešto što nikada nije izvedeno", kaže prof.dr. Nikola Mijatović s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

USKOK tek treba utvrditi u kojem je iznosu kroz neplaćanje poreza u ovim malverzacijama oštećena država. 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene