Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Niske temperature

Najviši stupanj rizika: Starije osobe, ne izlazite na hladnoću!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar stiže upozorenja najvišeg stupnja rizika za starije osobe tijekom niskih temperatura.

Zbog sniženog bazalnog metabolizma, fizičke neaktivnosti i promjenama u organizmu, starije osobe spadaju u rizičnu skupinu posebno osjetljivu na niske temperature.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ususret vikendu POLARNE HLADNOĆE DO ČETVRTKA Donosimo kakvo nas vrijeme čeka idućih dana Slika nije dostupna Rekordno niske temperature U Švicarskoj - 26,6, a u Rumunjskoj - 30 stupnjeva

Stoga im se preporučuje da izbjegavaju niske temperature, posebno u ranojutarnjim i noćnim satima. Ovo upozorenje posebno se odnosi na starije srčane bolesnike te one oboljele od respiratornih bolesti.

>> E to je zima: U Otočcu minus 17!

Za vrijeme hladnoća starije bi se osobe trebale odijevati slojevito i odjeća ne bi trebala biti preuska. Vanjski sloj trebao bi biti nepropustan na vjetar i vlagu, po mogućnosti od vune, polipropilena i svile koja zadržava više topline u unutarnjim slojevima od pamuka.

'Ne ignorirajte drhtavicu'

Kapa, rukavice i šal te topla komforna obuća trebali bi biti obavezni starijim osobama ukoliko već izlaze na hladnoću. Iz Zavoda za javno zdravstvo savjetuju da ukoliko dođe do znojenja, bitno je brzo se presvući jer vlažna odjeća uzrokuje gubitak topline.

'Ne ignorirajte drhtavicu kod boravka na vanjskom zraku, predugo izlaganje hladnoći uz pojavu drhtavice znak je za hitan povratak u unutrašnji prostor', stoji u priopćenju. Dodaje se kako treba izbjegavati fizički rad na otvorenom te sve aktivnosti koje mogu dovesti do umaranja.

Starijim osobama savjetuje se da izbjegavaju hodanje po zaleđenoj površini radi prevencije lomova. Također je bitno u organizam unositi optimalnu količinu tekućine, posebno u obliku toplih napitaka, a izbjegavati treba alkohol i kofein.

Starijim osobama tijekom zimskim mjeseci preporučuje se pratiti vremensku prognozu te kod kuće imati termostat. U vrijeme hladnih mjeseci nužno je kontaktirati učestalije stariju osobu koja mora uvijek uz sebe posjedovati svoje osobne podatke, ime i prezime, godinu rođenja, adresu stanovanja i broj telefona kontakt osobe kojoj se može javiti o toj starijoj osobi', upozorenje je koje se odnosi na mlađe osobe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene