Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šest tisuća hektara

Najveći slatkovodni ribnjaci u Hrvatskoj: Izlov ribe je triput godišnje, a u danu se izlovi više od 20 tona!

Aktualno Galerija Tomislav Slačanac, voditelj ribnjaka Tomislav Slačanac, voditelj ribnjaka Foto: DNEVNIK.hr Mirko Gardlo, ribar Mirko Gardlo, ribar Foto: DNEVNIK.hr Anica Fikert Anica Fikert Foto: DNEVNIK.hr Izlov slatkovodne ribe - 1 Izlov slatkovodne ribe - 1 Foto: DNEVNIK.hr +4 Izlov slatkovodne ribe - 2 Galerija 1/9 >>
Izlov ribe je tri puta godišnje, a s ribarima je u petak bila i ekipa Dnevnika Nove TV na ribnjaku Grudnjak kod Orahovice. U danu izlove više od 20 tona ribe.

"Ujutro počinjemo u 7, povlačimo mrežu, do 8 je izvučemo", prepričava ribar, a onda polako vade ribu i pravac u sortirnicu.

Svatko je zadužen za jednu vrstu ribe. Svaki dan se izlovi oko 20 tona ribe. "Sve vrste riba imamo. Sortiramo gore po vrstama, kategorijama", rekao je Mirko Gardlo.

"Najviše proizvedemo šarana, on nam je oko 80 posto naše proizvodnje i imamo amure, tostolobike i sad u zadnje vrijeme dosta europskog soma", dodao je voditelj ribnjaka Tomislav Slačanac.

Kao i na sve u poljoprivredi i na uzgoj ribe utjecale su klimatske promjene. "Godina je bila vrlo zahtjevna. Proljeće je bilo dosta hladno i kišovito. Sad kad trebaju ići ribolovi, evo, sad nam se produžila sezona", nastavio je.

To su najveći ribnjaci u Hrvatskoj, ali i u jugoistočnoj Europi. Prostiru se na više od šest tisuća hektara, naglasila je reporterka Dnevnika Nove TV Matea Drmić.

"Najviše plasiramo na domaće tržište, a kasnije to većinom ide za vanjsko, inozemno tržište", istaknuo je Slačanec.

Hrvatska je na četvrtom mjestu zemalja Europske unije koje uzgajaju najviše ribe, ali po potrošnji se ne možemo pohvaliti. Iako, i ona raste, godišnje po stanovniku pojedemo 23 kilograma ribe.

Anica Fikert tako je kupila šaranske glave i rep za riblju juhu, Zdenko samo glave jer mu je "samo to nedostajalo za fiš". Ivan Kubala kupio je šarana, potkovice i dva kilograma soma bez kože, kaže - ribu jede tri puta tjedno.

Slavonci najčešće biraju šarana. "Najčešće se kupuje šaran za tradicionalno kod nas se kuha fiš paprikaš u Slavoniji", objasnila je prodavačica Sanja Pavela.

Potrošnja ribe zasigurno bi bila veće da su primanja veća.

 

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene