Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ličanke u vrhu

Najobrazovanije hrvatske žene su iz najnerazvijenije regije!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nacionalni indeks sreće pokazao da je obitelj vrlo važna za obrazovanje i uspjeh pojedinca u društvu.

U najnerazvijenijoj Liki obrazovna struktura majki je najbolja. U Lici, Kordunu i Baniji je čak 18,6% majki s visokom i višom spremom. Naime, prosjek Hrvatske je 18 posto visokoobrazovanih građana.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić istraživanje - 4 U Dnevniku Nove TV Treći dio velikog predizbornog istraživanja: Pogledajte rezultate za tri velike izborne jedinice Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje

U najrazvijenijoj i najnaprednijoj regiji Istre, Gorskog Kotara i Primorja obrazovanih majki je svega 8,9%. Kada su u pitanju očevi, situacija je potpuno drugačija. Onih s najvišim obrazovanjem najviše je u Zagrebu, 28%. U Istri 24%, dok ih je najmanje u Lici, Kordunu i Baniji - svega 5%. To je samo dio rezultata najnovijeg istraživanja Nacionalnog indeksa sreće magazina Banka, Hendala i Allianza o društvenoj mobilnosti koja govori o tome koliko se i na koji način u jednoj generaciji promijenio položaj pojedinca u društvu.

Istraživanje je pokazalo da obiteljsko porijeklo ima značajan utjecaj na obrazovno postignuće pojedinca, a time i na njegov društveni položaj. Naime, oni čiji su roditelji višeg obrazovanja i porijeklom iz Zagreba ili makroregionalnih središta imaju veće šanse za uspjeh od ispitanika rođenih na selu ili u manjim sredinama, a čiji su roditelji bili poljoprivrednici ili radnici.

Zaključak je istraživanja da želimo li povećati društvenu mobilnost i time dati svima jednake šanse za uspjeh moramo povećati dostupnost i kvalitetu obrazovanja te ga povezati s potrebama tržišta rada.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene