Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očuvan kao i prvog dana

Najmanji grad na svijetu proslavio svoj dan!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najmanji grad na svijetu, grad Hum je proslavio svoj dan. Srednjovjekovni gradić koji su prema legendi sagradili divovi nije se puno promijenio kroz godine. I dalje čuva svoju tradiciju, zidine i običaje. Omiljeno je turističko odredište domaćim i stranim gostima, a samim građanima dio života kojim se ponose.

Pun posebnosti! Hum je očuvan kao i prvog dana, a omiljen je svim gostima. 'Ovdje se divno osjećam. Mjesto je očaravajuće', kazala je Ivone iz Njemačke.

Pročitajte i ovo Kineska nova godina - 2 Godina zmaja Započelo je najduže kinesko slavlje u godini: "Nadam se da će ovo biti sjajna godina" Dubrovnik - 2 Niže cijene Zimi je omiljena destinacija Hrvata: "Da smo planirali, ne bi ovako dobro ispalo"

Sretnim se osjećaju i domaćini, a njih nema puno - svega 24. 'Malo nas je pa smo složni, tako da sve funkcionira. Ima dosta mladih, rekao bih da ih je čak pola do 30, 35 godina', kazao je Aleksandar.

Vrata kroz koja se ulazi u grad posljednje je obilježje Aleje Glagoljaša. Hrvatske srednjovjekovne pismenosti i književnosti. 'Medaljoni predstavljaju razne djelatnosti kojima su se ljudi u davnini bavili, rogovi predstavljaju istarsko govedo boškarina', objasnio je turistički vodič.

>> NAJ u Istri!

Humom 40- ak godina vlada Župan. Običaj koji se ne napušta, mandat mu vrijedi godinu dana, a u ruke dobiva ključeve i palicu. No, tko ih zaslužuje? 'E to kažu da čovjek mora biti pošten, radišan, čovjek koji će stat pred ljude i imat čvrstu ruku', kazao je novi Župan Renis.

Uz vlast važna je i gastronomski doživljaj. Humska konoba nudi samo domaće. 'Odlične domaće kobasice, stvarno su jako fine, ukus također. Odlično, jako sam zadovoljna', kazala je Zlata iz Rijeke.

Važna je i prema stoljećima starom receptu spravljena rakija od imele. To je tradicionalno piće starih druida, ima taj tajni recept jako poznat', kazala je Marina. Poznat poput samog grada - najmanjeg na svijetu. No, onog za kojeg slobodno možemo reći da ima dušu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene