Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stanari u panici

Najezda zmija od pola metra u središtu Osijeka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U dvorištima obiteljskih kuća pojavile su se crvenkaste zmije duge do pola metra.

Stanari se boje otvarati prozore i vrata te puštati djecu van. Stručnjaci kažu da je riječ o tzv. smrkulji, bezopasnoj zmiji koja se hrani isključivo glodavcima. Upozoravaju da su zmije zaštićena vrsta i da ih se ne smije ubijati. No, u Osijeku ne postoji služba koja bi ih neškodljivo uklonila iz obiteljskih dvorišta.

Pročitajte i ovo Zmija, ilustracija - 5 I one traže zaklon Što učiniti ako vam u kuću ili stan uđe zmija? "Izdvojio bih jednu specifičnu situaciju" Bjelica i mlada crnokrpica bjelica i crnokrpica FOTO Čak dvije intervencije zbog zmija u Zagrebu: "Ugmizala je ljudima u kuću, završila je u loncu!"

'Nije nimalo ugodno kad je vidite, jer ne znate o kojoj je vrsti riječ, koliko ih ima u dvorištu i ne znam na koji način postupit prema zmijama', rekao nam je Zlatko Horvat, jedan od stanara. 'Te su zmije zaštićena vrsta. To je korisna zmija koja se hrani glodavcima i ne bi je trebalo ubijati', objasnio nam je Denis Vedelin, iz osječkog zoološkog vrta.

Zmije ne čisti niti jedna služba

'Našao sam danas tri zmije, u roku od dva sata, između 10 i 12 sati. prošle su pored mene', ispričao nam je Josip Krištof, koji je na zmijsku odjeću u vlastitom dvorištu već navikao, pronašavši mnoge njihove košuljice, koje ostaju mijenjanjem kože tih gmazova.

Kad u dvorištu imate problema s glodavcima, zovete deratizacijsku službu, za lešine na cesti higijensku, no za zmije ne možete nikoga pozvati i prepušteni ste sami sebi. Zanimanje za problem pokazali su jedino na Institutu za biologiju. No, zmiju trebate donijeti njima. 'Dok ja njih nazovem, zmija ode, a mi se i dalje nalazimo u problemu, jer ne znamo kako to riješiti', zakljlučio je Horvat. Zmije su u dvorišta, smatraju stručnjaci, pobjegle od teške mehanizacije i radova na izgradnji novog autobusnog kolodvora, gdje im je bilo stanište. Iako su bezopasne, stanari će još dugo zatvarati prozore stanova.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene