Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izazvali alarmanto stanje

Najezda komaraca: Stanje u Slavoniji alarmantno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanje u Slavoniji je alarmantno zbog velikog broja komaraca.

Županija je pozvala ugrožene općine da osiguraju polovicu sredstava za tretiranje, a drugu polovicu dat će sama županija. Županija je na stol stavila 2 milijuna kuna, ali za njih očito nema interesa. Ekipe su na terenu, zaprašivanje se provodi svakodnevno. ‘Radi 15 ekipa, 10 je stalno na terenu, a 5 je dežurno’, objasnio je Stjepan Rudan iz Zavoda za javno zdravstvo.

Pročitajte i ovo Ilustracija Mjere opreza Izdano upozorenje za putnike zbog opasnih infekcija: Ovo nije viđeno od 2019. godine Ilustracija, ubod komarca Zapadna Australija Širi se smrtonosna bolest: Zdravstvena organizacija izdala upozorenje putnicima i lokalnom stanovništvu

>> Slavoniju teroriziraju milijarde komaraca

Ruku spasa ponudila je županija. Na svaku općinsku,ona daje jednu svoju kunu. Odaziv je slab, a građani zbunjeni. ‘Pa mi ćemo ih onda ubijati’, kažu neki građani. Dok drugi smatraju da valjda postoji neki razlog, no u Belišću razlog nismo doznali. Dok se građani brane kako znaju, lokalne vlasti u većini općina uživaju u godišnjim odmorima.

Župan se nada da komarci nisu postali političko pitanje. ‘Iz pasivnosti i neznanja, Nebrojeno smo puta ponavljali, apelirali, slali dopise... Još se stignu uključiti’, uvjeren je Vladimir Šišljagić, župan osječko - baranjski. Dok se oni predomišljaju, dosadni komarci ne čekaju na napad. Brojači strpljivo broje sve češće i bolnije ubode. ‘U 15 minuta u Donjem Gradu 88 uboda’, rekao je liječnik Enrih Merdić iz Odsjeka za biologiju.

Avioni iznad grada neće poletjeti. Paradoksalan pravilnik dopušta tretiranje samo u rubnom pojasu. ‘Radimo rubne pojaseve, a ne vidim razlog zašto istim sredstvom ne smijemo i iznad grada’, pita se Rudan.

Tretiranje uskog pojasa oko grada, rješenje je na nekoliko sati. ‘Svi ovi insekticidi su vrlo učinkoviti, međutim, ključno je pitanje kod zaprašivanja gdje, kada i kako, uvjeren je doktor Merdić. Sedam općina prihvatilo je pomoć županije. U ostalima će se boriti kako znaju.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene