Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bolja Hrvatska

ONI SU GLAS RAZUMA Svojim su idejama 'pokorili' Europu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najbolje slogane u Europi za podizanje svijesti o toleranciji i ljudskim pravima smislili su hrvatski učenici.

Trinaestogodišnji Andrija Aračić iz Imotskog i skupina učenika varaždinske gospodarske škole iza sebe su ostavili gotovo 300 škola iz zemalja Europske unije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Značajne investicije Europska komisija odabrala tri važna projekta koja će financirati u Hrvatskoj Šibenik - 4 Pametno korištenje EU fondova Novo ruho bisera Jadrana: "Nijedan grad u Hrvatskoj nije napravio toliku pozitivnu transformaciju"

"Živimo u svijetu punom drugačijih ljudi. Jeste li sigurni da vaše oči jasno vide?" Tim videom i sloganom varaždinski srednjoškolci osvojili su Europu. "A ovo možete vidjeti ako gledate srcem...", nastavak je slogana.

"Naš slogan je - ne dopusti očima da ti prekriju srce predrasudama. I tim videom smo htjeli pokazati da smo svi različiti, ali da te različitosti treba poštivati", kaže učenica Darija Polstecki.

Najbolji u konkurenciji 300 europskih škola

I to su učinili najbolje od čak 300 škola iz 17 europskih zemalja. "Htjeli smo reći da s tim skidanjem flastera da svi imamo pravo glasa. Da nije bitno je li netko židov, gej ili tako nešto", kaže učenik Filip Hadrović.

Od ideje do montaže - sve su sami napravili. "Teško je zato što smo zadnji razred. Maturanti smo i treba i obveze školske i to, ali uživali smo", ističe učenica Jelena Buljan.

Užitak je i slušati nastavu u dobro opremljenoj školi. Stolna računala, laptopi, projektori, e- dnevnici. Osam razreda informatički je potpuno opremljeno. Uzeli su stvar u svoje ruke.

Preko milijun eura iz EU fondova

"Uspjeli smo povući milijun i 200 tisuća eura iz Europskih fondova", kaže ravnateljica Gospodarske škole Katica Kalogjera Novak.

Pa imaju i mali školski europski ured. Dok u Hrvatskoj na jedno računalo ide 12 učenika, u njihovoj školi jednim se koriste četiri učenika. U razredu ekonomske gimnazije razred glumi male urede.

"Moraju raditi na računalu, ne može se to raditi u bilježnici", kaže ravnateljica Novak. U svoju bilježnicu, a sada i na ploču još je jedan najbolji slogan u Europskoj uniji ispisao 13-godišnji Imoćanin Andrija Aračić.

"Različite religije, jezici i boje kože, ali svi pripadamo jednom ljudskom putovanju, zajedno postižemo više!", čita on svoj pobjednički slogan. Ideju je dobio gledajući izbjegličku krizu na televiziji.

"Svi ljudi misle da bi se trebali vratiti tamo odakle su došli, ali oni se zapravo nemaju gdje vratiti jer im je sve uništeno", kaže Andrija. No, zato je ova mladež glas razuma. Glas koji se čuje daleko.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene