Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vukčević u Beogradu

Najavljena tri nova predmeta o zločinima u BiH i istočnoj Slavoniji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević najavio je, u intervjuu beogradskom dnevniku ‘Danas’ od petka, otvaranje tri nova predmeta vezana uz ratne zločine počinjene na teritoriju istočne Bosne i istočne Slavonije.

Po njegovim riječima, u završnoj fazi su pretkazneni postupci vezani uz dva novootkrivena slučaja ratnih zločina u istočnoj Slavoniji. ‘Dokaze za pokretanje slučajeva ustupilo nam je hrvatsko Državno odvjetništvo. Naravno, oni su nam dostavili materijal do kojega su mogli doći, a naš cilj je dovesti te predmete do faze uhićenja osumnjičenih’, istaknuo je Vukčević dodajući da tužiteljstvo intenzivno prikuplja dokaze. U prvom slučaju je, kako navodi srbijanski tužitelj za ratne zločine, otkriveno šest civilnih žrtava, dok je u drugom ubijeno 19 civila i pet ratnih zarobljenika. Vukčević je dodao da u oba slučaja tužiteljstvo ima po pet osumnjičenih osoba koje se trenutno nalaze u Srbiji.

Pročitajte i ovo Slavonija - 1 Projekt Slavonija Plenković se hvali boljim životom, ali što kažu Slavonci? ''Procijenite sami kad muž i ja živimo s 450 eura'' Tomislav Pokrovac - 4 Po struci limar Vođa seljaka od kojeg strahuju političari: Zadavao glavobolju Petru Čobankoviću, u Njemačkoj otvorio tvrtku pa se vratio u Slavoniju

‘Među žrtvama djeca, žene, kao i starije osobe'

Po tužiteljevim riječima, tijekom višemjesečnog pretkaznenog postupka tužiteljstvo je došlo do podataka i dokaza o još jednom ratnom zločinu protiv civilnog stanovništva u istočnoj Bosni, koji se dogodio u drugoj polovici 1992. godine. Za taj zločin je, kako je rekao, osumnjičeno oko 20 osoba koje se nalaze u Srbiji i imaju srbijansko državljanstvo. ‘Među više od 30 žrtava su djeca, žene, kao i starije osobe. Dosad smo uspjeli identificirati 22 žrtve’, dodao je Vukčević. Vezano uz ratne zločine počinjene na teritoriju Hrvatske, pred vijećem za ratne zločine okružnog suda u Beogradu u tijeku su sudski postupci protiv 14 optuženih za ubojstvo 70 hrvatskih civila u Lovasu 1991. godine, protiv Pane Bulata i Rade Vraneševića za ubojstvo šestero hrvatskih civila u hrvatskom Banskom Kovačevcu 1992. godine te protiv Milana Španovića za mučenje hrvatskih civila u zatvoru u Staroj Gradiški krajem 1991. i početkom 1992. godine.

>> Obljetnica stradanja mještana Lovasa

U presudama izrečenim 12. ožujka 2009. za zločin na Ovčari Vijeće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu osudilo je 13 pripadnika nekadašnje Teritorijalne obrane Vukovara i paravojne postrojbe ‘Leva Supoderica’, zbog ratnog zločina nad najmanje 193 hrvatska ratna zarobljenika iz bolnice u Vukovaru, na kazne od pet do maksimalnih 20 godina zatvora, dok su ostala petorica optuženih dobila oslobađajuće presude. U odvojenom postupku u istom predmetu negdašnji pripadnik Teritorijalne obrane Vukovara Damir Sireta 23. lipnja osuđen je na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora. Također, krajem svibnja ove godine, Boro Trbojević (50) osuđen je na deset godina zatvora zbog zločina nad hrvatskim civilima u općini Grubišnom Polju u Hrvatskoj tijekom 1991. godine. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene