Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Modernizacija čitave županije

VELIKI PROJEKT NA JUGU HRVATSKE Šetnja po šalterima postaje prošlost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Dubrovniku se u petak govorilo o pametnim investicijama i projektima u sklopu Investicijskog foruma.

Na forumu je sudjelovao i potpredsjednik Vlade Božo Petrov - koji je najavio kako Vlada kreće u veliki projekt informatizacije javne uprave. Najavljen je i plan da Dubrovačko - neretvanska županija postane takozvana pametna županija.

Pročitajte i ovo Privedena Albanka - 3 Česte nesreće Dnevnik Nove TV doznao zašto je područje na kojem se dogodila stravična tragedija - opasno: "To na tijelo ima efekt kao da je pod utjecajem alkohola" Stjepan i Katarina Đerek Ratac Užas na magistrali: U sudaru poginuli brat (21) i sestra maturantica, sugrađani se opraštaju - "Ovo je da srce pukne od tuge"

Svi zahtjevi, dokumenti i informacije na jednom mjestu. Potpredsjednik Vlade najavljuje - šetnja po uredima i šalterima kroz godinu dana postaje prošlost. 'Neće se morati odlaziti u te javne institucije po određene dokumente, moći će pratiti jasno gdje je u tom trenutku neki njihov zahtjev i oni će biti posloženi na regionalnu, županijskoj, lokalnoj i državnoj razini', objašnjava Božo Petrov.

Sada se na informatizaciju troši više od milijardu kuna - umrežavanjem javne uprave cilj su manji troškovi, veća transparentnost, te bolji odnosi s investitorima. Kreće se s izradom aplikacije. 'Mi ćemo se potruditi da budemo što više ambiciozni i da sve završimo u ovih pola godine do godinu dana', kaže Petrov.

Osim pametne javne uprave, Hrvatska bi kroz dvije godine trebala imati i pametnu županiju sa širokopojasnim internetom. 'Mi ćemo imati optički kabel kroz cijelu našu županiju, Neretvu, šire područje Dubrovnika i otoke', kazao je Nikola Dobroslavić, župan dubrovačko neretvanski.

Dubrovnik već sada ima svoju pametnu ulicu, a plan je da u iduće dvije godine cijela županija Dubrovačko neretvanska postane pametna županija. Cilj je omogućiti internet u bilo kojem kutku županije brzine najmanje 30 megabita po sekundi.

Ako najjužniju županiju već ne mogu spojiti prometno s ostatkom države, eto onda optičkog kabla pa da svaki kutak spoji ne samo s Hrvatskom, već cijelim svijetom.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene