Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedinstveni, mistični, talentirani

Nagrađivani mongolski bend nastupa u Puli! Otkrivamo sve detalje događaja koji spaja Kinu i Hrvatsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedinstveni, mistični, iznimno talentirani i posvećeni glazbi – riječi su to kojima je Nikola Mujdžić Reščić, suorganizator Silk Road Festivala, opisao najbolje glazbenike iz Kine koji će svoj bogati opus prezentirati u pulskoj Areni, 11. kolovoza. U razgovoru za Dnevnik.hr otkriva tko su glazbenici koji uskoro stižu u Pulu, ali i što to znači za hrvatsko-kineske odnose.

U sklopu Silk Road Festivala, Pulska Arena ugosit će Haya band, svjetski poznati mongolski bend, koji spaja tradicionalnu mongolsku kulturu s crossover i svjetskom glazbom. ''Dobro znamo da je glazba jezik čovječanstva koji spaja pa upravo koristimo taj jedinstveni alat da pospješimo razmjenu kroz osnaživanje razumijevanja i međusobnog prihvaćanja između dviju kultura koje su u svojoj srži u pojedinim aspektima dijametralno suprotne'', kaže direktor tvrtke Meritum komunikacije i suorganizator Silk Road Festivala Nikola Mujdžić Reščić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 11.8.2017. Silk Road Festival: Najveća hrvatsko-kineska glazbena manifestacija

U pulskoj Areni nastupit će i pijanist Muye Wu, svojedobno 'čudo od djeteta', koji je sa svega pet godina organizirao svoj prvi koncert, a glazbom povezuje klasiku i tradicionalnu kinesku kulturu. U Pulu stiže i Zhihui Li, new age glazbenik, koji sklada modernu i klasičnu kinesku glazbu koju prožima s drevnim, mudrim znanjima humanističke Kine, i to spajajući istočnjačke tradicionalne gudačke i drvene puhačke instrumente s modernim elektroničkim. Posebna gošća na koncertu bit će Ana Rucner, koja često nastupa u Kini i koja je 2011. godine proglašena ambasadoricom turizma Pekinga.

Poticanjem suradnje do snažnije gospodarske pozicije

Nikola Mujdžić Reščić, ujedno i tajnik Hrvatsko-kineskog kulturnog centra napominje kako je nužno suradnju s Kinom 'ubaciti' u veću brzinu kako bi osnažili vlastitu gospodarsku poziciju. ''U svakom slučaju, znamo da je Kina najjača ekonomska velesila i to će ostati kao što to kažu i ugledne konzultantske kuće u svojim projekcijama. No, neovisno o tome, nama je Kina kao tržište jako interesantna, posebno da povećamo izvoz, ali i da animiramo ogroman potencijal turističkog tržišta za koji znamo da nam se tek sramežljivo otkriva'', kaže Mujdžić Reščić.

Napominje i da je mimo budnog oka javnosti aktivan uži krug diplomacije između Hrvatske i Kine koji 'lagano, ali sigurno' gradi poslovne uspješnice. Kao jednu od uspješnijih kulturnih razmjena između Hrvatske i Kine izdvaja odlazak Zagrebačke filharmonije u Kinu. ''Upravo nam je cilj ojačati suradnju te aktivnije uključiti javnost kroz procese jer jedino na takav način možemo osigurati sustavnost u razmjeni'', kaže Mujdžić Reščić.

Prostora za poboljšanje suradnje između Hrvatske i Kine ima još mnogo

''Još je suradnja između zemalja u 'mladenačkoj' dobi, stoga je nužna sustavnost u komunikaciji, ali i edukaciji kroz sve segmente, kao i aktivnije umrežavanje sila 'moći' interesnih skupina koje mogu održati dugoročnost. Tu govorimo o resornim ministarstvima, predstavnicima gospodarstva, i slično. Iznimno je bitno da se aktivnije pristupi operativnoj realizaciji potpisanih inicijativa i okvira suradnje među zemljama, a kulturna događanja jedan su od jačih alata koji mogu senzibilizirati cijeli proces i odnose s javnostima, kaže tajnik Hrvatsko-kineskog kulturnog centra.

Prijateljstvo s Kinom pomoći će Hrvatskoj u jačanju

Silk Road festivalom želi se predstaviti glazbeno, kulturno i gospodarsko bogatstvo Kine. Glazbenici koji nastupaju u Puli spajaju klasičnu i modernu glazbu, a suorganizator tvrdi kako će nagrađivani mongolski Haya bend oduševiti energičnošću, mistikom i tradicijom s neponovljivom vokalnom ekspresijom njihove pjevačice Daiqing Tane koja ostavlja publiku bez daha.

Ulaznice za koncert koji se najavljuje kao 'događaj kakav se rijetko viđa na ovim prostorima' mogu se kupiti na eventim.hr


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene