Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stigla je promjena vremena

Zagreb, Karlovac, Rijeku i Istru pogodilo olujno nevrijeme s grmljavinom: Vatrogasci zatrpani pozivima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poslijepodne je vruć i sparan dan u središnjoj Hrvatskoj prekinuo snažan pljusak. Temperature su se spustile, ali već u utorak vraća nam se sunce.

U ponedjeljak u večernjim satima silovit nalet vjetra praćen jakom kišom iznenadio je Istru, a prema podacima Istrameta vjetar je bio daleko jači od prvobitnih očekivanja i prognoza, no nije prouzročio većih problema, javlja Istramet.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vremenska prognoza Stiglo nam je proljeće: Meteorolog otkrio što nas čeka na početku novog tjedna Ilustracija Vremenska prognoza Meteorolog Ivan Čačić otkriva kakvo nas vrijeme očekuje početkom Velikog tjedna

Nakon mirnog prijepodneva i sredine dana, navečer je naglo zapuhao sjeverac i bura, a vjetar je iznenadio svojom silinom cijelo područje, od Savudrije do Medulina. Najjači udar vjetra pritom je zabilježila meteorološka postaja u Labinu na Fortici gdje je izmjereno čak 106 km/h. Dojava o većim štetama za sada nema, no vjetar je nosio kante za smeće te lomio manje granje.

Po riječima zapovjednika pulske javne vatrogasne postrojbe Klaudija Karlovića, pulski su vatrogasci tijekom večeri intervenirali u tri navrata, i to u Marčani i u Keršovanijevoj ulici u Puli zbog pada stabla na cestu te u autokampu Medulin gdje je stablo palo na vozilo i na šator, no nitko nije tom prilikom ozlijeđen.

Nakon olujnog nevremena praćenog tučom, koje je najviše pogodilo zapadni dio Zagreba, iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama izvijestili su u ponedjeljak navečer da je na terenu 30-ak ekipa dobrovoljnih vatrogasnih društava koje ispumpavaju vodu s poplavljenih prometnica, objekata javne namjene i stambenih objekata.

Po izvještaju centra veze Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba, nevremenom su bili zahvaćeni: Črnomerec, Podsused, Stenjevec i Gajnice.

Zbog velikog broja intervencija Javne vatrogasne postrojbe i dobrovoljnih vatrogasnih društava Grada Zagreba, iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama zamolili su građane za strpljenje i razumijevanje.

Zagrebački vatrogasci na Facebooku su zamolili građane da broj 193 koriste u krajnjoj nuždi te istaknuli kako se prvo rješavajuju problemi s objektima javne namjene, prometnice i neposredno ugrožene osobe.

Kiša je padala i na riječkom području. Toliko obilno da je pomogla vatrogascima ugasiti požar koji je izazvao udar groma. Naime, grom je udario u trafostanicu u okolici grada. Buknuo je požar, koji su vatrogasne ekipe uspjele za nekoliko trenutaka ugasiti.

U Karlovcu je u samo nekoliko minuta obilna kiša potopila ulice. Nakon olujnog nevremena praćenog kišom poplavljeno je nekoliko ulica. U Kukuljevićevoj i Šenoinoj ulici građani su se sami primili posla i odčepljivali odvode.

Prognoza vremena

Još tijekom noći može biti kraćih lokalnih nestabilnosti, i to uglavnom u gorskim predjelima te ponegdje na jugu.

Nova kišna epizoda očekuje nas za vikend. Nakon toga slijedi razvedravanje, oblake će rastjerati vjetar sa sjevera, pri čemu će bura na Jadranu u prvom dijelu dana ponegdje biti i jaka, a podno Velebita može imati i olujne udare, do kraja dana očekuje se slabljenje vjetra pa će tako srijeda biti uglavnom sunčana te ne prevruća uz oko 30 stupnjeva.

Fronta će se odmaknuti na istok, a mi ćemo se nalaziti pod utjecajem anticiklone koja će podržavati stabilno vrijeme.

Još u noći može biti ponekog pljuska, i to uglavnom u gorju te na jugu zemlje. U ostatku pretežno sunčano. Na Jadranu ponegdje jaka bura, podno Velebita i s olujnim udarima. Temperatura na kopnu od 13 do 17, a na moru između 20 i 24 stupnja.

Središnja Hrvatska u utorak

U nastavku dana pretežno sunčano, puhat će slab do umjeren sjeveroistočnjak, a uz to će i temperature biti niže od današnjih pa nas čeka jedan ugodan dan.

Slavonija

I na istoku će biti većinom sunčano te bez oborina, uz slab do umjeren sjeverni vjetar, temperatura uglavnom ispod 30 stupnjeva.

Sjeverni Jadran u utorak

Na sjevernom Jadranu bit će pretežno sunčano, u gorju stabilnije pa se pljuskovi više ne očekuju. Bura će prema kraju dana slabjeti, a temperatura između 23 u gorju i 31 na moru.

Južni Jadran u utorak

I na jugu većinom sunčano i vedro, te uz slabiju buru. Uz nižu temperaturu i ondje će se malo lakše disati.

Sljedeća tri dana

Idućih dana na kopnu stabilno, sunčano i suho – i tako će biti do vikenda, onda nas u petak očekuje jače naoblačenje s kišom, ali na detalje o tome ipak pričekajmo još koji dan. Slično i na Jadranu, do vikenda sunčano, uz slab vjetar te temperaturu oko 30-ak stupnjeva, a zatim se i tu krajem petka očekuje više oblaka i kiša ili pljuskovi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene