Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Radnici u očekivanju

Sedam sati sjednice: Neizvjesna sudbina rafinerije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema neslužbenim informacijama, INA je spremna ponuditi otpremnine u iznosu od oko 300 tisuća kuna neto radnicima sa statusom branitelja, a ostalima od oko 225 tisuća kuna.

Nadzorni odbor INA-e zasjeda već sedam sati u zgradi INA-e Naftaplina u zagrebačkoj Šubićevoj ulici. Na dnevnom redu je rasprava o budućnosti sisačke rafinerije kao i prijedlozi hrvatskih članova Uprave koji su zatražili promjenu dosadašnjeg načina upravljanja INA-om jer nisu u skladu s hrvatskim zakonom.

Premijer Zoran Milanović poručio je iz Amerike da Vlada pokušava počistiti kriminalni nered koji su naslijedili.

'Ne mogu neke ugovore poništiti bez obzira što su prema sudskoj odluci kriminalne naravi. Mi smo na arbitražama. Učinit ćemo sve da Hrvatska, ne da očuva nego da razvije vrhunski rafinerijski kapacitet kojeg nemamo ni u Rijeci ni u Sisku trenutačno, dakle tu ja ne mogu biti ni Zagrepčanin, ni Riječanin, ni Siščanin, niti bilo što četvrto. Dakle, Hrvatska mora imati barem jednu vrhunsku rafineriju', poručio je premijer Milanović.

Zbog najave zatvaranja rafinerije Sisak i sam se našao pod kritikama oporbe i dojučerašnjih kolega.

Đuro Popijač, bivši ministar gospodarstva iz HDZ-a kazao je: 'Odgovornost, treba sasvim otvoreno reći, snosi aktualna vlast koja osim latentnog izazivanja sukoba sa strateškim partnerom ništa drugo nije učinila da se ta situacija razriješi'.

Bivši SDP-ovac i ministar financija Slavko Linić ima svoj prijedlog za INA-u.
'Pod broj jedan, premijer treba smijeniti svog prijatelja Sinišu Petrovića i pod broj dva poručiti ulagačima; izvolite, potpisali ste, hoću dvije obnovljene rafinerije. Zaboravite gašenje', kategoričan je Linić.

Jadranka Kosor, bivša HDZ-ova premijerka, smatra da bi se 'Vlada trebala više koncentrirati na činjenicu da postoji pravomoćna sudska presuda kojom se konstatira da je neki posao zapravo ništavan jer se temelji na uzimanju odnosno davanju mita'.

Vijesti iz Zagreba iščekuju i zabrinuti radnici sisačke rafinerije. Zadovoljni su odjekom jučerašnjeg prosvjeda, kojim su htjeli spriječiti njezino gašenje. Naime, dođe li do toga, u pitanju je egzistencija oko 800 radnika. U tom bi slučaju bez posla mogli ostati i kooperanti, pa je upitna sudbina puno većeg broja ljudi.

Prema neslužbenim informacijama, INA je spremna ponuditi otpremnine u iznosu od oko 300 tisuća kuna neto radnicima sa statusom branitelja, a ostalima oko 225 tisuća kuna. No, radnici se tome protive. 

Pročitajte i ovo Nova objava Zorana Milanovića Videoporuka s Pantovčaka VIDEO Nova objava Zorana Milanovića: "Evo tko je AP..." Gordan Jandroković O Turudiću i Milanoviću Jandroković o Turudiću i Milanoviću: "To je vrlo opasno. S takvim stvarima se ne igramo"

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene