Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka nadbiskupa Hranića

''Bog ne napušta svoj narod''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svečano božićno misno slavlje u đakovačkoj katedrali predvodio je u nedjelju đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić koji je u toj prvostolnici noćas predvodio i misu ponoćku, a u propovijedi je poručio kako Bog ne napušta svoj narod, već da narod zaboravlja Boga i zatvara se za njegovu riječ.

Podsjetio je na božićnu noć, rekavši da se maleni Isus Krist rodio na 'rubu društva' u trošnoj kolibi, siromašan, u štali ovoga svijeta. Bog je stao na stranu čovjeka, poistovjetio se s nama ljudima, prihvatio je našu ljudsku narav, slabost, krhkost i grešnost. Svojim je utjelovljenjem zagrlio svakoga od nas, istaknuo je nadbiskup Đuro Hranić.

Pročitajte i ovo Otac i sin si međusobno zapalili ležajeve uoči Božića Otac i sin se posvađali pa jedan drugome zapalili ležajeve: "Iznio je kutnu garnituru i bacio ju na vatru gdje je već gorio njegov krevet" Nadbiskup Đuro Hranić (Foto: Pixell) Nadbiskup Đuro Hranić "Božić je poziv za nadvladavanje naših granica i poziv na pomirenje"

Rođenjem u Betlehemskoj štali Isus je potvrdio prava, svetost i dostojanstvo svake ljudske osobe. Svojim utjelovljenjem prihvatio je našu golotinju, ranjenost grijehom i zlom i donio nam poruku spasenja, naglasio je u propovijedi mons. Hranić.

Isusovim rođenjem, dodao je, naša povijest postala je bogatija i bremenitija. Božji prodor u ovaj svijest i otvaranje našega srca za Boga, za njegovo svjetlo i njegovu riječ, nužno rađa nečim novim, ljudskijim, humanijim, poštenijim; rađa novim i boljim čovjekovim odnosom prema bračnome drugu, odgovornošću prema obvezama i prema poslu; poštenjem prema suradnicima; solidarnošću prema potrebitima; humanošću i dobrotom prema podređenima; ljubavlju prema svima, naglasio je.

Nadbiskup Hranić poručio je kako Bog ne napušta svoj narod, već da narod zaboravlja Boga i zatvara se za njegovu riječ.

"Bog je zato nemoćan te i on trpi zbog grijeha svojega naroda", rekao je đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Hranić, koji je uputio poruku nade slavonskom čovjeku.

"Kao čovjek i kao biskup sa svima vama dijelim vaše brige i poteškoće, sve ono što proživljava naša draga Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem te čitava Hrvatska. Tužimo se: naša situacija, moja narav, čitavo moje biće, moji životni uvjeti, naši međuljudski odnosi, gospodarska i demografska situacija, loše vijesti, čitav moj i naš život je bijedan. Poruka ove svete božićne noći za sve nas glasi - Bog nas nije napustio, Bog nas prihvaća i on je zajedno s nama, jedan od nas. Nosi tijelo i krv svih nas", kazao je, dodavši da se ljudska sreća skriva iza izobilja materijalnih dobara.

Zato nam Božić pokazuje da je istinski velik onaj tko zna biti skroman, jednostavan i ponizan, poručio je đakovačko-osječki nadbiskup.

Nadbiskup Devčić: Božić čudesna razmjena u kojoj Bog nudi nadu, oproštenje, radost i život

 

Riječki nadbiskup Ivan Devčić poručio je u nedjelju na božićnoj misi u katedrali sv. Vida, kako je mnogima kupovanje, trošenje i trgovanje postao glavni način božićevanja, no unatoč takvom pogrešnom odnosu, Božić ostaje čudesna razmjena u kojoj Bog, u zamjenu za ljudske strahove i tjeskobe, grijehe i smrt - nudi nadu, oproštenje, radost i život u punini.

Mons. Devčić je naglasio kako se božićna razmjena, sveti commercium, sastoji u tome da nam Bog, u zamjenu za naše strahove i tjeskobe, grijehe i smrt, nudi nadu, oproštenje, radost i život u punini.

Kao jamčevinu da će tako doista biti, daje nam svoga jedinorođenoga Sina, najdraže i najvrednije što ima. Božić je, kazao je, u tom smislu dramatičan Božji poziv da, kao pojedinci i narodi, počnemo međusobnu razmjenu dobara drugačije shvaćati i prakticirati, kako bismo se suprotstavili nezasitnoj pohlepi za bogaćenjem, koja je ovladala ne samo pojedincima nego i ogromnim masama ljudi. Njih je težnja prema „imati više“, učinila slijepima i neosjetljivima za one koji nemaju ništa ili imaju sve manje, naglasio je riječki nadbiskup Devčić.

Dodao je kako su neki time što se rođenje Sina Božjega označava rječju commercium. pokušavali objasniti običaj kupovanja, trošenja, trgovanja što neizostavno prati božićne dane. Mnogima je u naše vrijeme to postao glavni i jedini način božićevanja, takvima trgovački centri zamjenjuju crkve, a kupovanje i konzumiranje bogoštovlje, upozorio je mons. Devčić.

Ipak, naglasio je, unatoč takvom pogrešnom odnosu prema Božiću, Božić jest i ostaje čudesna zamjena, razmjena, odnosno commercium, ali on to nije na ljudski nego na božanski način. Naime, ljudi razmjenjuju dobra, trguju njima kako bi postali bogatijima, ne osvrćući se često na to što njihovo bogaćenje drugima može donijeti osiromašenje, a razmjena što ju Bog provodi ima za prvotni cilj naše obogaćenje, makar i po cijenu Božjeg „osiromašenja“, rekao je.

Nadbiskup Devčić poručio je da nas Božić potiče na međusobnu razmjenu ljubavi, kakvom nas Krist ljubi te je pozvao nazočne da "se pridruže mnogima koji su svojim nesebičnim služenjem drugima, posebno potrebitima, odgovorili na ono što je Krist prvi učinio za njih i za sve nas." (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene