453088
453088
453088
453088
453088

Nadbiskup Chicaga Blaž Čupić bit će proglašen kardinalom

  • , 11.10.2016., 08:20
  • Autor:
  • komentara

Još jedan Hrvat bit će izabran za kardinala. Radio Vatikan objavio je 17 imena svećenika koje će papa Franjo proglasiti kardinalima, a među njima je i Blaž Čupić, nadbiskup Chicaga, podrijetlom Hrvat. Djed budućeg kardinala Čupića rođen je nedaleko od Slavonskog Broda, a baka u mjestu Vinica, kod Varaždina, gdje je kardinal, prošle godine kratko boravio kako bi obišao svoje rođake.

 
 
 
 
Kardinal podrijetlom Hrvat (Video: Dnevnik Nove TV/Varaždinska televizija)
Kardinal podrijetlom Hrvat (Video: Dnevnik Nove TV/Varaždinska televizija)

U Vinici, rodnom mjestu bake kardinala Blaža Čupića, danas se obiteljske fotografije s ponosom pregledavaju. Vijest iz Vatikana sve ih je, kako kažu, iznenadila i razveselila.

'Ne mogu vam reći, to je emocionalno. Mi smo stari ljudi pa nam emocije previše nadiru. I onda, više smo plakali nego komunicirali', rekla je polusestrična kardinala Božena Prikratki.

Božena se još uvijek dobro sjeća prošlogodišnjeg susreta. Kaže kako kardinal Čupić jako puno zna o svojim korjenima. S ponosom im je pokazivao hrvatsku putovnicu, jedino mu, kako kaže Božena, hrvatski baš ne ide.

"On je bio upoznat sa svojim korijenima, a svojom familijom... Nije nas poznavao jer se nismo vidjeli."

Vijest iz Vatikana razveselila je sve u Vinici. Mjesto je to iz kojeg je kardinalova baka Barbara put Amerike otišla nakon Prvoga svjetskog rata.

"Sigurno da svaka takva vijest godi. Velika stvar za jedno malo mjesto. On je kao mladi dečko otišao tamo, možda se nekih stvari i ne sjeća. Ali njega normalno, interesira kao i svakog čovjeka, otkud su mu korijeni", kaže načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac.

Kardinal Blaž Čupić rođen je 19. ožujka 1949. godine u saveznoj državi Nebraski. 1975. godine zaređen je za svećenika, a 1998. godine za biskupa, te je imenovan biskupom u Rapid Cityju.

Doktor je sakramentalne teologije, a papa Franjo ga je 2014. imenovao nadbiskupom Nadbiskupije u Chicagu. 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se