Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Žalosna srca'

Nadbiskup Barišić ipak kaznio don Grubišića: Evo što su mu zabranili

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Splitsko-makarski nadbiskup monsinjor Marin Barišić proglasio je kaznu don Ivanu Grubišiću.

'Polazeći od svoje dužnosti Ordinarija i poštivanja kanonskih propisa, a radi dobra Crkve te nakon višekratnih upozorenja, opomena i osobnog razgovora s don Ivanom Grubišićem, zbog toga što se ne želi pokoriti onomu što mu je zakonom zabranjeno, već i dalje ustrajava u neposlušnosti, a pošto je nadbiskup saslušao mišljenje Vijeća konzultora, svećeniku Splitsko-makarske nadbiskupije don Ivanu Grubišiću, 2. siječnja 2012. izrekao je i proglasio kaznu obustave – suspenzije vršenja svih sljedećih čina Svetoga reda: ispovijedanja, propovijedanja i slavljenja Mise te zabranu nošenja svećeničkog odijela', priopćio je nadbiskup Barišić.

Pročitajte i ovo Prometni policajci lažno izdavali kazne za prekršaje Podignuta prijava Kakva akcija! Dvojica policajaca vozačici USKOK-ova auta pokušali naplatiti nepostojeći prekršaj Donald Trump Cjenkao se sa sudom Trumpu istječe vrijeme: Mora platiti 454 milijuna dolara ili bi mogao ostati bez nekretnina

>> Don Ivan Grubišić zadovoljan s dva mandata

Kako je Barišić objasnio kazna obustave – suspenzije čina vlasti Svetoga reda don Ivanu Grubišiću, posljedica je; aktivnog sudjelovanja u politici, osnivanjem stranke – tzv. Građanske inicijative; prihvaćanja javne službe saborskog zastupnika, koja sa sobom nosi sudjelovanje u vršenju građanske vlasti; nepriličnog ponašanja koje je tuđe svećeničkom pozivu i ustrajnog neposluha prema svojem Ordinariju.

'Kaznu obustave (suspenzije) čina vlasti Svetoga reda don Ivanu Grubišiću, nadbiskup je bio prisiljen izreći budući da su ostali bez uspjeha svi pokušaji Ordinarija da ga, kako prije tako i za vrijeme izborne kampanje, odvrati od kršenja crkvene discipline', dodaje se u priopćenju. 

'Ideje, premda poželjne i nužne ovome društvu koje je, među ostalima i don Ivan Grubišić zastupao i na temelju kojih je postigao svoj izborni rezultat zajedno s ostalim sudionicima izbora, ne mogu biti opravdanjem njegovom aktivnom sudjelovanju u politici. Kao svećenik, pozvan je uvijek i prvenstveno poštivati norme svoje Crkve, a ne ih kršiti da bi ostvario neki svoj politički cilj', stoji u priopćenju iz Ordinarijata splitsko-makarske nadbiskupije.

'Sukladno kan. 1350, ovom se kaznom ne umanjuje obveza Nadbiskupije za don Ivanovo uzdržavanje, već zadržava pravo na primanje određene mirovine kao i svi drugi umirovljeni svećenici, prema propisima Financijskog sustava Splitsko-makarske nadbiskupije. U svojoj Odluci nadbiskup naglašava da ovu kaznu svomu svećeniku izriče žalosna srca i želi da mu izrečena crkvena kazna bude učinkovit lijek odustajanja od stavova suprotnih crkvenim zakonima, te pridonese promjeni tvrdokornog stava suprotna dostojanstvu poziva i poslanja svećenika Katoličke Crkve', zaključuje se u priopćenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene