Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Božićne mise u Splitu i Zadru

Nadbiskup Barišić: Božić je očitovanje darovanosti Oca u Betlehemskom djetetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić predvodeći Božićnu misu u splitskoj prvostolnici sv. Dujma istaknuo je važnost oca u obitelji i upozorio na gubitak uloge oca u suvremenom društvu, poručivši da je Božić očitovanje darovanosti Oca u Betlehemskom djetetu.

"Božić je očitovanje darovanosti Oca u Betlehemskom djetetu, koji vrednuje osobe i sve uloge, a naročito ulogu oca u obitelji. Božić nam predstavlja očinstvo kao izvor obitelji“, naglasio je nadbiskup.

Pročitajte i ovo Dražen Kutleša Iz Katedrale Zagrebački nadbiskup Kutleša i njegova prva polnoćka, vjernicima uputio Božićnu čestitku Slika nije dostupna Služio misu Mons. Barišić: Neka se naprave i popisi suradnika Udbe

Podsjetio je da je ova godina posvećena ocu i očinstvu, a koja nas vodi prema 3. Nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji, koji će se održati u Solinu 2018. godine, pod geslom: „Očinstvo i majčinstvo: dva lica roditeljskog poslanja“.

Nadbiskup Barišić rekao je da "mnogo toga danas ukazuje na odsutnost i izgubljenost oca u obitelji, pa i u društvu. Riječ 'otac', postala je skoro suvišna, prezirna, bilo da se radi o zemaljskom ili nebeskom Ocu". Ocijenio je da "ignoriranje nebeskog Oca ugrožava i oca u zemaljskoj obitelji" te dodao: "Otac je postao sporedan, suvišan, smatran zaprekom našoj slobodi. Govori se tako o 'kulturi i generaciji bez oca', koja postaje izgubljena generacija".

Po njegovim riječima, na gubitak uloge oca utječe mentalitet koji se, kako smatra, "očituje u izjednačavanju neprirodnih zajednica s normalnom obitelji".

"Tako, obitelj može biti osiromašena u bogatstvu svoje različitosti te svedena na siromaštvo 'dvije mame' ili 'dva tate'. Osim toga, slučajevi rastave donose , donose pored oca, dvije mame ili uz mamu, dva tate, pa čak i više", dodao je Barišić.

U puno slučajeva današnji mentalitet ne pomaže biološkim roditeljima da postanu istinski otac i prava majka, rekao je.

Otac ne smiju biti odsutan iz života svoje obitelji i života svoje djece

Mons. Barišić kazao je kako na odsutnost oca u obitelji utječe i gospodarska kriza, gubitak radnog mjesta, malena ili nikakva primanja, podstanarstvo, te se gubi utjecaj na život djece, dolazi do nedostatka komunikacije u obitelji, prepuštamo se relativizmu.

"U našem slučaju na odsutnost očeva utjecala je i ratna agresija, gdje su u obrani hrvatske Domovine toliki očevi dali život za našu slobodu", rekao je Barišić.

Napomenuo je da se uloga oca "ne može delegirati na leđa supruge-majke, koja na svojim ramenima nosi najveći teret roditeljstva i obiteljskog života". "Nije dobro ni za osobu, ni za naše društvo, ako se 'generacija bez oca' feminizira", dodao je.

Splitsko-makarski nadbiskup očevima je poručio da ne smije biti odsutan iz života svoje obitelji i života svoje djece.

Svoju prisutnost u obitelji otac ne može zamijeniti ili nadomijestiti karijerom, ni bogatstvom ni medijskom popularošću, kazao je, dodavši da djeca trebaju i "očinstvo koje svjedoči mušku ljudskost" i "zauzetost, da se ne prepadnu i ne klonu pred izazovima života".

Nadbiskup Barišić istaknuo je kako je zajedništvo roditelja sa svojom djecom jedini način da "generacija bez identiteta" postane generacija jasnih i čvrstih osobnosti koje znaju zašto i kamo usmjeriti svoj život.

"Neka riječ 'tata' i 'mama' koju uz radost Božića izgovaraju vaša djeca, još više osvijetle i prosvijetle poslanje koje vam je povjerio nebeski Otac: dar očinstva i majčinstva," zaključio je u propovijedi nadbiskup Barišić.

Nadbiskup Puljić: Isus nam se želi ponovno pridružiti

Središnju Božićnu misu u katedrali sv. Stošije u Zadru u nedjelju je predvodio zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Želimir Puljić koji je istaknuo kako „Isus nije došao da se o njemu pripovijeda, nego da preporodi našu dušu“.

"Ako se Krist nanovo ne rodi u našim dušama, u narodu i u obiteljima, njegovo povijesno rođenje u Betlehemu ostat će događaj koji se samo pamti i prepričava. Isus nije došao da se o njemu priča i pripovijeda, nego da se iznova u nama rodi i sve nas preporodi", kazao je mons. Puljić

I kad razmišljamo o čudesnom otajstvu Božjeg silaska na ovu zemlju, vjerom prepoznajemo u malom djetetu Božjega sina Isusa Krista. Nedokučiva tajna Božjega promisla budi u nama čežnju za nebeskim dobrima, poručio je nadbiskup Puljić.
Dodao je kako ćemo ovih dana pjevati u crkvama i našim domovima drage božićne pjesme i razmišljati o tom neobičnom događaju.

No Isus, koji je prije 2016 godina na zemlju sišao, utjelovio se i čovjekom postao, želi nam se iznova pridružiti. Želi nas pohoditi i blagosloviti i priključiti se našem obiteljskom zajedništvu, kazao je zadarski nadbiskup.

Poručio je da "i ove godine Isus tiho hoda ulicama naših gradova i sela" i "zove nas i kuca na vrata naših srdaca i domova. I nosi darove blagoslova i mira". No, upitao je mons. Puljić, "hoćemo li ga moći čuti od velikih briga kojima smo obuzeti i buke koja vlada oko nas" i hoćemo li čuti objavljeni "mir ljudima na zemlji".

"Četiri tjedna došašća bilo je pogodno vrijeme za pripraviti sebe i svoje kako Isusa primiti i ugostiti u našoj sredini, u našem srcu i našoj obitelji", kazao je mons. Puljić, dodavši kako je Isus "radi nas ljudi i našega spasenja sišao i našim bratom postao. I otkako je Isus došao i utjelovio se, on je ostao s nama", zaključio je zadarski nadbiskup Puljić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene