Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nad Jušićima, osumnjičenim za ratni zločin, počela istraga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraga nad dvojicom hrvatskih državljana Zlatkom Jušićem (58) i Ibrahimom Jušićem (42), osumnjičenima za ratni zločin počinjen od 1993. do 1995. nad civilnim stanovništvom u Velikoj Kladuši u BiH, počela je na Županijskom sudu u Rijeci.

Odluku o pokretanju istrage donijela je istražna sutkinja Ksenija Zorc nakon jučerašnjeg privođenja i prvog ispitivanja osumnjičenika, na kojemu su se oni branili šutnjom. Dvojicu Jušića privela je u Istražni centar Županijskog suda u Rijeci policija uz kaznenu prijavu, a zamjenik županijskog državnog odvjetnika Darko Karlović podigao je istražni zahtjev protiv osumnjičenika zbog navedenih kažnjivih djela. Istražna sutkinja dvojici je odredila zadržavanje u pritvoru u trajanju od mjesec dana.

Pročitajte i ovo Ilustracija slučaj šokirao zemlju Stravičan zločin u susjedstvu! Devetorica silovala djevojčice od 10 i 12 godina, jedan sve snimao: "Bili su sigurni da neće biti prijavljeni" Masovno ubojstvo u Mladenovcu kod Beograda - 3 Mještani šute "Možda je Božja kazna!": Policija ispituje što se dogodilo s kućom ubojice iz Mladenovca

Sudski postupak nad dvojicom osumnjičenika za ratni zločin počinjen u BiH vodi se na riječkom Županijskom sudu jer je riječ o hrvatskim državljanima s mjestom prebivališta u Rijeci. Naime, po međunarodnim pravosudnim konvencijama u takvim se slučajevima za ratni zločin sudi u Hrvatskoj iako je počinjen drugoj zemlji, pojasnio je Zoran Sršen. 

Po odredbama tih konvencija, Hrvatska ne izručuje svoje državljane osumnjičene za ratni zločin drugim zemljama, ali je dužna provesti sudski postupak.

Po tom istražnom zahtjevu, priopćio je riječki Županijski sud, Zlatka Jušića se sumnjiči da je u svojstvu predsjednika vlade tzv. autonomne pokrajine "Zapadna Bosna", kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme rata, naredio i organizirao logore i prihvatne centre u cilju zatvaranja civila koji su bili protiv uspostave tzv. autonomne pokrajine. 

Tereti ga se i da je naredio i organizirao utemeljenje logora za zarobljene pripadnike Armije BiH, u kojima su ratni zarobljenici fizički i psihički zlostavljani.

Ibrahima Jušića se tereti da je kao načelnik Odjeljenja za suzbijanje kriminaliteta stanica javne bezbjednosti u Velikoj Kladuši, a potom kao načelnik državne bezbjednosti samoproglašene autonomne pokrajine "Zapadna Bosna", naredio i sudjelovao u nezakonitom zatvaranju i izoliranju građana koji su bili protivnici uspostave tzv. autonomne
pokrajine "Zapadna Bosna" te provodio ispitivanja, pri čemu je prema zatvorenicima nečovječno postupao.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene