Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Načelnik Mrkonjić Grada traži odštetu od Hrvatske zbog ratnih operacija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Načelnik općine Mrkonjić Grad Zoran Tegeltija izjavio je da očekuje da će odgovarajuća tijela vlasti u BiH natjerati Republiku Hrvatsku na isplatu odštete zbog ratnih operacija na tom području u listopadu 1995. godine, objavile su danas banjalučke "Nezavisne novine".

"Od Tužiteljstva Bosne i Hercegovine očekujemo da uz istragu koju vodi o stradanju civila na području Mrkonjić Grada, utvrdi i odgovornost za pljačku koju su svjesno počinile oružane snage RH", izjavio je Tegeltija kako ga citira taj list.

Pročitajte i ovo Ilustracija loši uvjeti Čistačica se u japankama popela da očisti prašinu u zgradi Ministarstva i pala, dobit će veliku odštetu Kaznene prijave zbog bespravne gradnje - 4 Zaradio kaznenu prijavu HDZ-ov načelnik gradi bez dozvole, a za sve krivi Dnevnik Nove TV: "Zamislite da sam umro, vi ste oštetili zajednicu, ja sam nebitan"

On je ocijenio da je ulazak hrvatskih snaga u Mrkonjić Grad 10. listopada 1995. godine predstavljao "okupaciju" tijekom koje su počinjene brojne pljačke.

Kazao je da nema dvojbe da su u Mrkonjić Grad ušle redovite
postrojbe Hrvatske vojske (HV) odnosno da je cijelu operaciju
"Maestral" izvela 4. gardijska brigada HV-a pod zapovjedništvom generala Damira Krstičevića.

Tegeltija je izjavio da su općinske vlasti Mrkonjić Grada sve
potrebne dokaze o osobama koje su sudjelovale u operacijama izvedenim u jesen 1995. godine dostavile MUP-u Republike Srpske odnosno Tužiteljstvu BiH.

"Tko je od tih osoba odgovoran utvrdit će nadležna tijela no tražimo da se utvrdi i materijalna šteta koja je počinjena. Ako je Hrvatska mogla od Crne Gore naplatiti štetu za jednu uništenu farmu na području Dubrovnika, normalno je očekivati da općina Mrkonjić Grad ima pravo barem na naknadu za uništene objekte i stočni fond", kazao je Tegeltija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene