Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Država godišnje gubi 20 milijuna kuna

Na zagrebačkim cestama svako šesto vozilo sa nevažećom prometnom dozvolom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Krajem veljače 2009. na području PU zagrebačke evidentirano je čak 90.000 vozila s istekom važenja prometne dozvole., što je 15,6 posto od ukupno 562.706 evidentiranih. To znači da je svako šesto vozilo na zagrebačkim cestama s nevažećom prometnom dozvolom.

S istekom važenja prometne dozvole do jedne godine je 29.720 vozila, a preko jedne godine čak 59.325 vozila. Prema vrsti vozila najvećim dijelom su osobni automobili sa 66 posto, a zatim mopedi i motocikli s 15 posto, teretni automobili s 10 posto.

Pročitajte i ovo 750.000 prometnih prekršaja prošle godine Pokrovitelj Osiguraj.me 750.000 prometnih prekršaja prošle godine: Znate li kolike su kazne za najčešće? Mitovi o osiguranju Pokrovitelj Osiguraj.me Nepotrebno i neisplativo: Tri najveća mita o osiguranju u koje i dalje vjerujemo

Na području PU zagrebačke tijekom 2008. policija je evidentirala 16.314 prometnih nesreća od kojih 825 u kojima je jedno od vozila bilo neregistrirano ili s istekom važenja prometne dozvole, što je 5,1 posto ili prosječno svaka dvadeseta prometna nesreća od ukupnog broja prometnih nesreća ili dvije dnevno. Svako neregistrirano ili vozilo s istekom važenja prometne dozvole u pravilu nema važeću policu obveznog osiguranja.

Sve veći broj vozača ne uplaćuje police obveznog osiguranja

Policija, imajući u vidu da su neregistrirana i vozila s istekom važenja prometne dozvole u pravilu tehnički neispravna, poziva vlasnike da ne koriste neregistrirano i vozilo s istekom važenja prometne dozvole u prometu na cesti, produžavaju važenje prometne dozvole ili da odjave svoje vozilo, ukoliko ne produže važenje prometne dozvole u propisanom roku.

Osim što neregistriraju vozila i ne produžuju prometne dozvole, sve veći broj vozača ne uplaćuje ni obvezne police osiguranja. Ove je godine, tvrde u Uredu za osiguranje, zabilježen dramatičan pad broja tehnički pregleda, te 5-postotni pad osiguravajućih polica. Sve to šteti osiguravajućim društvima, kažu, ali i urednim građanima i državi, čiji proračun tako godišnje izgubi i do 20 milijuna kuna. Zbog toga će policajci odjavljivati svako vozilo koje u roku od godinu dana od dana isteka neće biti registrirano. Moguće je i poskupljenje premija osiguravajućih polica.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene