Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Kulturocid u Puli

Najveća kulturna baština, a mi na nju bacamo smeće!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Još od prvog stoljeća prije Krista bile su sigurno uščuvane pod zemljom, a sada su ugrožene. Prijete im vremenski uvjeti, zbog lošeg održavanja.

Naše kamere zabilježile su nevjerojatni kulturocid u Puli. Najveća i najvrednija kolekcija na svijetu, od čak 2.119 rimskih amfora iz prvog stoljeća prije Krista, propada izložena kiši i snijegu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zadobila teške ozljede Užas u Puli: Parkirano vozilo krenulo nizbrdo i prešlo preko vlasnice Opća bolnica Pula Istraga u tijeku Novi detalji tragedije u Istri: Roditelji preminule djevojčice i dva dana ranije bili su u bolnici

I dok bi druge Europske države oko ovakvih nalazišta sagradile muzeje, ovi neprocjenjivi primjerci u Puli su već godinu i pol, potpuno zapušteni u trulim drvenim barakama.

Da bi apsurd bio veći, nalazište se nalazi na zemljištu na kojem je tvrtka Vladimira Zagorca krenula prije 5 godina graditi podzemne garaže. Radovi su stali kad su otkrivene amfore, a Zagorčeva tvrtka obvezala se osigurati arheološku iskopinu. No nije. Iako se radi o neprocjenjivoj Hrvatskoj kulturnoj baštini, zaštitu amfora ne financira ni Ministarstvo kulture ni Grad Pula, amfore prema zakonu, ovise o tvrtki Vladimira Zagorca.

I dok Zagorec služi sedmogodišnju zatvorsku kaznu, a sud priprema dražbu njegove imovine, Ministarstvo kulture i grad Pula još uvijek čekaju da njegova tvrtka osigura vrijedno nalazište. Konzervatori su opomenuli tvrtku i dali im rok od još godine dana za ulaganje u zaštitu nalazišta, no kulturno blago iz dana u dan izloženo je zimi.

Alka Starac iz arehološkog muzeja u Puli, samo nemoćno sliježe ramenima. Poručuje da su amfore samo privremeno postavljene u drvene barake na nekoliko mjeseci, te da u takvim barakama ne mogu biti sigurne duže vrijeme, a u njima propadaju već godinama.

Iako Arheološki muzej smatra da je svakim danom stanje amfora sve ugroženije, pročelnik Pulskog konzervatorskog odjela Ministarstva kulture, smatra da najvrednija zbirka amfora na svijetu, nije ugrožena. Nastavi li se ovakav odnos prema kulturnom blagu, same amfore imati će više šanse da ostanu uščuvane, ako ih arheolozi ponovno zakopaju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene