Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz Savske pred Vladu

Na upit hoće li primiti branitelje Milanović samo odmahnuo rukom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Okupljanje branitelja na Markovom trgu komentirao je i ministar Predrag Matić rekavši da njihovi problemi nisu nerješivi, osim 'politikanskih'.

Skupina od pedesetak branitelja iz Savske 66 okupila se u četvrtak na Markovu trgu, gdje pod suncobranima čeka da ih primi na razgovor premijer Zoran Milanović.

Pročitajte i ovo Ivan Malenica Odluka Ustavnog suda Ministar Malenica: "Milanović je kršio Ustav. On i njegovi jataci ne žele prihvatiti poraz" Zlatko Komadina, župan O vrućoj situaciji Komadina: "Ne do Bog da im pada na pamet poništavati izbore. Na stolu je i da Milanović nije kandidat za premijera"

Milanović je pak uoči svečanosti u povodu obljetnice Dana Oružanih snaga, pred Koncertnom dvoranom Vatroslav Lisinski na upit novinara hoće li primiti prosvjednike samo odmahnuo rukom, dok je ministar branitelja Predrag Matić izjavio da problemi branitelja nisu nerješivi osim "politikanskih".

Matić je od novinara doznao da su se prosvjednici okupili na Markovu trgu, gdje navodno namjeravaju ostati dok ih premijer ne primi, a na pitanje treba li ih Milanović primiti odgovorio je neka to pitaju premijera.

Zahuktava se atmosfera pred Vladom: 'Ako bude potrebno možemo i noćiti ovdje'

Pedesetak prosvjednika koji se nalaze na Markovu trgu zasad nisu podigli šator, no poručili su da tamo ostaju dok ih ne primi premijer.

Nakon prosvjeda radnika Imunološkog zavoda na Markovu trgu ostalo je tridesetak branitelja, koji su potom počeli donositi suncobrane, stolice, stolove i kašete s jagodama, dok je na tlo pored južnog zida Markove crkve položen transparent "100 posto za Hrvatsku". U među vremenu broj prosvjednika porastao je na pedesetak.

Prosvjednici su Matića optužili da ne postupa po zakonu i ustvrdili da su, po njihovim informacijama, branitelji iz čitave Hrvatske krenuli na Markov trg, ali nisu precizirali je li im odredište Savska 66 ili Markov trg.

"Ne znam koja je situacija", rekao je Matić ranije novinarima koji su mu potom objasnili stanje stvari. "Pa vidite koliko oni drže do svoga ministra. Dva metra od Ministarstva sedam mjeseci kampiraju, a nisu nikad došli ministra pitati da riješimo probleme", kazao je Matić.

'Problemi nisu nerješivi'

Ustvrdio je da problemi prosvjednika uopće nisu nerješivi osim onih političkih i politikanskih. "Oni su su, naravno, nerješivi jer se ne žele rješavati", kazao je Matić dodavši da ga je iznenadila nova situacija.

Vezano uz pitanje treba li premijer primiti prosvjednike, Matić je rekao da je Milanović tijekom sedam mjeseci prosvjeda i dosadašnje tri i pol godine mandata pokazao kako drži do svog ministra.

"Imam argumente, imam ih i napismeno, a isto tako mogu u svakom trenutku održati predavanje od 45 minuta što smo sve napravili za branitelje, što planiramo napraviti", kazao je Matić dodavši kako se u vremenima ograničenog proračuna i s postojećim sredstvima doista više ne može.

'Hrvatska je i pravna zemlja'

"Volio bih i jedva čekam taj njihov zakon da se pojavi, i jedva čekam neki novi ministar da im to provede, jer i sam sam branitelj i jako ću to pozdraviti, jer će onda to značiti da je Hrvatska definitivno izašla iz gospodarske krize i da možemo još 14 milijardi kuna dati braniteljima", poručio je Matić.

Na pitanje vidi li rješenje situacije braniteljskog prosvjeda, Matić je odgovorio: "Kada politički upravitelji cijelog ovog procesa odluče da je priča završila onda je priča završila".

Upitan što će se dogoditi ako prosvjednici podignu šator na Markovu trgu poručio je kako je "Hrvatska demokratska zemlja, ali istodobno i pravna" (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene