Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Na suđenju Zecu svjedočio bivši župan Bagarić

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Općinskom je sudu u Požegi danas više od dva sata saslušavan bivši požeško-slavonski župan Anto Bagarić koji je na poziv odvjetništva svjedočio u "slučaju Kamen Ingrada".

Prvookrivljenog Vladu Zeca, bivšeg predsjednika Uprave "Kamen Ingrada", njegovu suradnicu Đurđicu Kristić i bivšeg ravnatelja Županijske uprave za ceste Milana Ivanka državno odvjetništvo tereti da su različitim nezakonitostima tvrtki "Kamen Ingradu" pribavili korist od 29,7 milijuna kuna, oštetivši nekoliko banaka, ŽUC te osiguravateljskih i faktorinških društava.

Pročitajte i ovo Tko je sve dobio mandat? - 4 Nespojive funkcije Tko će sjediti na dvije fotelje? "Kad bi se to dozvolilo, sigurno bi Sabor bio pristojnije mjesto" Slika nije dostupna Odvjetnik Vlade Zeca traži oslobađajuću presudu

Odbacivši bilo kakvu krivnju Županije za teškoće nastale u radu ŽUC-a, Bagarić je istaknuo kako nije znao za izdavanje mjenica sve dok nisu došle u pitanje isplate plaća za zaposlenike ŽUC-a.

Bagariću su pitanja postavljali i okrivljenici pa je Kristićeva
zatražila da ju podsjeti koliko je "Kamen Ingrad" donirao - od Požeške biskupije do mjesnih odbora i drugih - ustvrdivši da je tvrtka uredno podmirivala sve svoje obveze dok nisu nastali problemi sa zatvaranjem kamenoloma, što je utjecalo i na ugovorene poslove sa ŽUC-om.

Odgovarajući na pitanja državne odvjetnice, Bagarić je podsjetio kako je program ubrzane izgradnje i modernizacije prometnica "težak" 55 milijuna kuna, koji se trebao provesti od 2002. do 2005., donijela Županijska skupština. 

Radi toga je Županija, rekao je, s odobrenjem Vlade, uzela 11 milijuna kuna zajma i novac doznačila ŽUC-u, koji je istodobno također uzeo 24 milijuna kuna zajma za koji je Županija bila sudužnik, a 20 milijuna kuna trebale su izdvojiti Hrvatske ceste.

Iako je ŽUC po potpisanu ugovoru o sufinanciranju Županiju trebao izvješćivati o provedbi programa svaka tri mjeseca, Ivanko to, kako je rekao Bagarić, nije učinio, već je povremeno, i to usmeno od Ivanka, saznavao za stanje na terenu. 

Za mjenice, tvrdi, nije znao sve do prve blokade ŽUC-a kad je Županija radi isplate plaća ŽUC-u posudila 150 tisuća kuna.

Odvjetništvo je tada zatražilo da se Bagariću na uvid dade spis iz kojega se vidi da je on kao župan ipak znao za mjenice te da je potpisao dokument u kojem se navodi da Županija preuzima obveze ŽUC-a prema prvom faktoru. 

Ostavši pri izjavi da ništa nije znao o mjenicama, Bagarić je i nakon uvida u dokumente izjavio da takav dokument nikada nije potpisao. 

Jedino što je potpisao, i to na zahtjev savjetnice dožupana za gospodarstvo Marine Jakovljević, jest dokument u kojem izjavljuje da je Županija osnivač ŽUC-a i da solidarno odgovara za poslovanje ŽUC-a.

Nakon svjedočenja bivši župan Bagarić novinarima je izjavio da se nimalo ne osjeća odgovornim kad je riječ o ŽUC-u jer je ŽUC sam poslovao te je i sam kriv za nastale teškoće.

Na današnjoj su raspravi odvjetnici zatražili ukidanje pritvora za svoje branjenike. 

Puštanje iz pritvora sudac Mile Soldo je odbio s obrazloženjem da i dalje postoje razlozi zbog kojih je pritvor određen, a to je težina djela i okolnosti koje proizilaze iz kažnjiva djela.

Nova je rasprava zakazana za 16. svibnja kad bi trebalo biti
saslušano pet novih svjedoka odvjetništva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene